Suriye’de yaşanan uzun yılların ardından yeni bir döneme giriliyor. Türkiye, komşu ülkede hayatın normalleşmesine katkı sunacak bir başka adımı daha devreye alıyor. Halihazırda yürütülen 200 megavatlık elektrik ihracatı, çok yakında 700 megavata ulaşacak. Aynı zamanda Kilis-Halep arasında inşa edilen doğalgaz hattı da tamamlanmak üzere. Bu iki enerji kaleminden Türkiye’nin yıllık 1 milyar 60 milyon dolar gelir elde etmesi bekleniyor.
700 megavatlık elektrik, 350 bin haneye
Elektrik ihracatında şu an 200 megavat kapasiteyle hizmet veriliyor. Ancak Birecik-Halep hattında yapılan güçlendirme çalışmaları sonrası bu kapasite 700 megavata çıkarılacak. Yeni kapasiteyle birlikte Suriye’de yaklaşık 350 bin hanenin elektrik ihtiyacı karşılanacak. Fiziki altyapının büyük oranda tamamlandığı ve yakın zamanda tam kapasiteyle devreye alınacağı belirtiliyor.
Gaz hattında geri sayım
Diğer yandan doğalgaz ihracatı için kritik öneme sahip Kilis-Halep Doğalgaz Hattı’nda da çalışmaların sonuna gelindi. Üç ay içinde tamamlanması beklenen hattın devreye girmesiyle, Suriye’ye günlük 6 milyon, yıllık ise 2 milyar metreküp doğalgaz ihraç edilecek. Mevcut piyasa koşullarında bu ihracatın Türkiye’ye yıllık yaklaşık 710 milyon dolar kazandırması öngörülüyor.
Enerji, geri dönüşün anahtarı
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Suriye’ye ihraç edilecek doğalgazın Halep ve Humus’taki santrallerde elektrik üretiminde kullanılacağını açıkladı. Bayraktar, Türkiye’de bulunan 3 milyona yakın Suriyelinin gönüllü geri dönüşü için bölgede hayatın sürdürülebilir hale gelmesinin şart olduğunu belirterek, “Gaz, su ve elektrik gibi temel hizmetlerin bölgede olması, insanların onurlu bir şekilde geri dönüş yapabilmesi için çok önemli” ifadelerini kullandı.