SAMSUN (AA) - Türk Kızılayı Orta Karadeniz Bölge Kan Merkezi Müdürü Dr. Muhsin Yıldırım, Türk Kızılayı ve Sağlık Bakanlığının imzaladığı protokol çerçevesinde, ailesinde vericisi bulunmayan kan kanseri hastaları için umut olacak Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezi (TÜRKÖK) Projesi kapsamında ülke genelinde 20 bin bağışçı adayına ulaşıldığını bildirdi.

Yıldırım ve Türk Kızılayı Samsun Şubesi Başkanı Mustafa Keskin, Samsun Valisi İbrahim Şahin'e Türk Kızılayı Samsun Gençlik Kampı'nı gezdirdi. Ardından yapılması planlanan Türk Kızılayı Orta Karadeniz Bölgesi Afet Yönetim Merkezi arazisinde incelemelerde bulunan heyet son olarak Türk Kızılayı Orta Karadeniz Bölge Kan Merkezi'nin yeni hizmet binasını inceledi.

Burada Vali Şahin'e bilgi veren Yıldırım, birçok alanda hizmet yürüttüklerini, bunlardan birinin de kan hizmetleri faaliyetleri olduğunu anlattı.

Türk Kızılayı'nın 1957'den bu yana kan hizmetleri alanında faaliyet yürüttüğünü vurgulayan Yıldırım, "2005 yılında Sağlık Bakanlığımız Ulusal Güvenli Kan Temini programı doğrultusunda ülkenin kan ve kan ürünleri ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurumumuzu görevlendirdi ve bir program yürütüyoruz. Programın ana amacı, ülkenin neresinde kana ihtiyacı olan bir vatandaşımız varsa onun kan ihtiyacının karşılanması" dedi.

- TÜRKÖK Projesi 

Türkiye'de 16 bölge kan merkezi, 62 kan bağışı merkeziyle hizmet verdiklerini dile getiren Yıldırım, Orta Karadeniz Bölge Kan Merkezi bünyesinde Amasya, Ordu, Tokat, Samsun ve Sinop'ta çalışmalarını yürüttüklerini ifade etti.

TÜRKÖK Projesi hakkında bilgi veren Yıldırım, şöyle konuştu:

"Özellikle kan hastalığından dolayı, kemik iliği nakli olarak bilinen kök hücre nakli bekleyenlere umut olacak bir proje. Ulusal Kemik İliği Veri Bankası oluşturuluyor. Bu çalışmaya ağustos ayında başlandı. Hedef 500 bin gönüllü vericiye ulaşmak. Yıl sonunda hedef 20 bin bağışçı adayıydı, 20 bine ulaşıldı."

Yıldırım, bağışta bulunmak isteyenlerin bilgilendirilerek bir form doldurduğunu anlatarak, şöyle devam etti:

"Bağışçıdan 3 tüp kan örneği alınıyor ve sisteme kaydediliyor. Ulusal Kemik İliği Veri Bankası'na kaydedilen bağış, dünyanın herhangi bir yerindeki kök hücre nakli bekleyen bir hastayla doku uyumu varsa bağışçıyla iletişime geçiliyor. Uygun bir merkeze yönlendiriliyor, kök hücre alınıyor ve o hastaya nakledilmek üzere transferi gerçekleştiriliyor. Bu sistemde özellikle uzun süre kalabilecek kişiler tercih ediliyor. Çünkü bir bağışçının 10 yıllık süreçte doku uyumlu bir hastayla çağrılma ihtimali yüzde 5. Yani düşük bir oran olduğu için sistemde birçok insanın bulunması isteniyor."

Kan bağışı oranları hakkında da bilgi veren Yıldırım, "Kan bağışı hedefimiz bu yıl ülke genelinde 1 milyon 868 bin üniteydi. Bir aksilik olmazsa ülke genelinde hedefe varıyoruz. Bizim bölge hedefimiz 85 bin üniteydi. 230 ünitemiz kaldı hedefe ulaşmak için. Havalar soğuk olduğundan ulaşamadık ama biz kendimizi ulaşmış sayıyoruz" diye konuştu.

Vali Şahin ise çalışmalarından dolayı Yıldırım ve Keskin'i tebrik ederek, "Kızılay sadece Türkiye'ye hizmet eden bir gönüllü sivil toplum örgütü değil. Tüm dünyada bir şey olduğunda koşturan bir örgüt ve bu amblemi gururla Türkiye dışındaki yerlerde de taşıyor. Onun için önemli bir kurum. Sizi tebrik ediyorum" dedi.