Üniversite hayatına başlayacaksanız veyahut yurt hayatını merak edenlerden iseniz bu makale aradığınız o makale olabilir. Gelin sizinle beraber KYK yurtlarındaki işleyişe bir bakalım.

Buca kız yurtları

Öncelikle yurt hayatı ev hayatı gibi değildir gerekli bir sorumluluk ister. KYK yurtları ve tüm diğer yurtlar adını o gün öğreneceğiniz insanlarla aynı odalarda yaşamanızı gerektiren bir kurumdur. Öncelikle kendiniz strese sokmadan o yeni ortama adapte etmeye çalışmalısınız. Ailenizden hiç ayrı kalmamış ana kuzularıysanız insanlara biraz daha temkinli yaklaşmanızı tavsiye ederim. Bu yüzden ilk ve en önemli kural şudur ;

1-) KİMSEYE GÜVENME

Bu aslında hayatın kuralıdır. İyi niyetinizin ve samimiyetinizin suistimal edilmesine izin vermeyin. İnsanlara çabuk güvenmeyin. Önce bir tanımaya çalışın size uygun bir kafa yapısı var mı, anlaşabilir misiniz, güvenebilir misiniz gibi soruları kafanızda cevaplamaya çalışın. Ve bunlara cevap vermeden samimiyet göstergesinde bulunmayın. Aksi halde kalbinizi kırabilir ve gereksiz yere duygu durumunuz alt üst olabilir.

2-) YURDA BAŞVURU VE BAŞVURU ONAY DURUMLARI

Üniversiteniz belli olduktan sonra her öğrenci için yurt başvurusu yapma hakkı vardır. Süresi geldiği zaman her öğrenci E Devlet uygulaması üzerinden başvuru yapabilir. Bu başvurudan sonra okulunuzun başlamasına yaklaşık bir hafta kala başvuru sonuçları açıklanır. Genelde ailenizin maddiyat durumları, anne - babanın sağ özür durumları, şehit gazi yakınlık durumları, ailede okuyan öğrenci sayısı gibi durumlara dikkat edilir.

Buca kız öğrenci yurtları

3-) YURDA YERLEŞME SÜRECİ
 
Sizi strese soksa bile abartılacak bir durum değil aslında. Kendi hayatınız şekillendirmek için attığınız adımlardan birisi olduğunu hissedeceksiniz. Sabah uyandınız ya ailenizle ya kendiniz üniversitenizin olduğu şehire doğru yola çıktınız. Güzel ve heyecanlı geçen o yolculuktan sonra yeni evinize geldiniz. Öncelikle yurt görevlileri sadece sizi bahçeye alıp ailenizi içeri almayacaktır. ( Şu anki kurallar doğrultusunda yurt öğrencisi olmayan hiçkimse yurt sınırları içerisine giremez.) Sonra sizin yurda kaydınızı yapacaklar. (3 - 4 vesikalık fotoğraf götürmelisiniz kayıt için gereklidir.) Sizden kan grubunuz, ibanınız, okuduğunuz bölüm gibi bilgileri doldurmanızı isterler. Bu belgeleri doldurduktan sonra bir parmak izi okutucuyla parmak izinizi sisteme yüklerler. Bu yurda her giriş çıkış yapacağınızda ve yemek sıralarında parmağınızı okutmanız içindir. Bunları hallettikten sonra bir görevli size odanızı gösterecek ve dolap anahtarınızı verecektir. Ve daha sonra siz ailenizle vedalaşıp yurt hayatına yerleşmeye ve alışmaya başlayacaksınız.

4-) YURTTA BİR GÜN NASIL GEÇER?

Uyandınız ve o gün dersiniz yok varsayalım haftasonu. Günüzü şöyler geçer; hafta içi sabah 6 - 12 arası kahvaltı saatleridir. Hafta sonu ise bu süre 6 - 12:30 arasıdır. Genellikle hafta sonları 11den sonra uzun bir kuyruk olabilir hatta o saate yemek kalmamış olabilir bu yüzden haftasonu olsa bile çok dengeyi kaçırmamanız gerekiyor. Yurdunuz donanımlı ise içerisinde spor salonu veya futbol, voleybol, basketbol sahaları olabilir. Buralarda vakit geçirebilirsiniz. Açıkçası yurtta çok da yapacağınız bi şey yoktur. Daha sonra saat 16 - 22:30 akşam yemeği saat aralığıdır. Bu süreler arasında da akşam yemeğinizi yersiniz. Eğer yurtta değil dışardaysanız unutmayın ki yurt bahçesine son giriş saatiniz 23:00 olacak. Bloklarınıza giriş saatiniz ise güveliklerin insafına kalmış bi durumdur. Ve genel olarak yurtta bir gün yemekten başka bi şekilde doldurulamıyor.

5-) HANGİ DURUMLARDA YURTTAN ATILIRSINIZ?

Devlet kurumu olduğu için hiçbir konudan taviz vermeyeceklerini unutmayın. Eğer 5 kez saat 23:00'ten sonra parmak izinizi okuttuysanız yani 5 kez yurda geç giriş yaptıysanız yurttan atılırsınız. Her geç kalışınız bir tutanak demektir. Onun dışında birisiyle kavga ederseniz huzursuzluk çıkartırsanız yine tutanak yersiniz. 5 tutanağınız dolunca artık orası sizin eviniz değil. Bir diğer konu da aylık ücret konusu. Eğer o ayki yurt borcunuzu ödeyemezseniz kayıt olurken sizden istedikleri depozito ücretinden keserler. Daha sonraki ay hem depozitoyu tamamlamanız hem de o ayki ücreti ödemeniz gerekmektedir. Eğer o ay da ödeyemezseniz kaydınız silinir.

6-) ÇAMAŞIR YIKAMA İŞLEMİ
 
İlk başta da dediğim gibi burası sorumluluk isteyen bir kurumdur. O yüzden her işinizi kendiniz yapmanız gerekiyor. Çamaşır yıkama işleri yurt müdürlüklerine göre değişse de genelde çamaşırhanenin üstüne asılan listeye isminizi yazmanızı isterler. Hangi saat ve hangi numara makinaya isminizi yazdıysanız ertesi gün o saatte orda olmanız gerekmektedir. Yani çamaşır yıkamak için 1 gün önceden isim yazdırmanız gerekiyor. Çamaşır yıkama işlemi bu şekilde gerçekleşiyor.
 
Benim KYK yurtları hakkında vereceğim bilgi bu kadardı. Birkaç da tecrübe eklersek okul başlamadan fakültenizin ve yurdunuzun konumuna gidip bir bakın eğer beğenmezseniz yurt hayatına hiç başlamadan bir eve çıkın. Yurtta yaşamaya karar verdikten sonra da asla görevlilerle aranızı bozmayın. Onlara hoş davranın. Yapılan etkinliklere katılım gösterin ve asla kendiniz zayıf halka gibi göstermeyin.