Suni tohumlama, büyükbaş hayvanlarda genetik ilerlemenin sağlanması amacıyla yaygın olarak kullanılır. Genetik açısında kabiliyetleri satın alınmaya gücün yetmediği boğalar için kullanılan bir yöntemdir. Suni tohumlama sayesinde buzağı üretiminde artış sağlanabildiği gibi aynı zamanda etçi buzağıların ve üstün verimli hayvanların karkas kalitesinin yükseltilmesi sağlanmış olur.

Suni Tohumlama Ne Demek?

Suni döllenme, üstün yeteneklere sahip olan ırktan alınan spermanın uygun araçlar kullanılarak kızgınlık dönemi içerisindeki dişi hayvanın genital kanalına nakledilmesi işlemine verilen isimdir.

Suni Tohumlamanın Yararları

Hayvancılık sektöründe sürü idaresi tekniklerini değiştirmeden önce ya da yeni bir metot kullanmaya başlamadan önce ekonomik yararlarını düşünmek gerekiyor. Yani aslında bu yöntemi değerlendirirken faydalarını ve maliyetini göz önünde bulundurmakta fayda vardır.

Suni tohumlama tekniğinin amacı en iyi boğalara düşük maliyetlerle ulaşabilmektir. Bu teknik sayesinde boğa değerlendirme teknikleri ve hayvanların verim özelliklerine göre seçilerek sperm bankalarının oluşturulması sağlanmış olur. Bunun dışında yararlarından bahsederken şöyle sıralayabiliriz.

Üretimin Artması Sağlanır

Suni tohumlama işlemi sayesinde hayvanların ıslahının kolaylaştığı ispat edilmiştir. Bu teknik sayesinde bir damızlık boğadan 20 – 30 bin arasında inek tohumlanabilir. Normal tohumlamada ise bir iki inekten 50 – 75 inek tohumlanabilir.

Daha Çok Boğa Test Edilebilir

Modern test metotları çok sayıda boğanın bir sürüde denenmesini gerektirir. Bu sayede boğanın üstün olan özelliklerini nakletme kabiliyeti suni tohumlama aracılığıyla yapılır. Test metotları çok sayıda boğanın birçok sürüde denenmesi gerektirir.

Üstün özelliklere sahip olan boğalar suni tohumlama sayesinde daha çabuk ve etkili ortaya çıkar.

Masrafların Düşürülmesini Sağlar

Normal tohumlama için bir boğaya ihtiyaç duyulur ve dolayısıyla orta büyüklükteki bir mandıra için 2 boğa bulunması gerekir. Suni tohumlama yöntemi sayesinde ise boğa barındırma sorununuz olmadığından dolayı yıllık masraflarınızı da düşürmüş olursunuz.

Hastalıkların kontrolü kolaylaştırır

Normal tohumlama yönteminde boğalar aracılığı ile farklı hastalıklar ineklere ve diğer sığırlara geçebilir. Suni tohumlama yönteminde ise bu şekilde bulaşıcı bir hastalık durumu söz konusu olmaz.

Damızlık boğaların kullanılma süresini uzatır

Suni tohumlama yönteminde özel yetenekli olan boğalardan alınan spermalar dondurulabilir ve bu sayede istenilen zamanda kullanılmaya hazırdır.

Anadolu Hayvancılık, yurt dışından damızlık hayvan, boğa sperması ile embriyo gibi genetik materyal, veterinerlik ekipmanları ve suni tohumlama ürünleri ithalatını gerçekleştirmektedir. Anadolu Hayvancılık hakkında detaylı bilgi almak için https://anadoluhayvancilik.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.