Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, Van Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nurhan Dayan ve Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Sabri Yılmaz, canlı büyükbaş hayvan ithalatında gümrük vergisinin düşürülmesinin yerli üreticiye büyük zarar vereceğini ifade ederek, ortak açıklama yaparak alınan karara tepkilerini gösterdiler.

VAN TSO’dan yapılan açıklamada, “27 Haziran 2017 tarihli ve 30107 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İthalat Rejimi Kararına Ek Karar ile canlı hayvan, kırmızı et ve hububatta gümrük vergileri düşürüldü. Buna göre, canlı büyükbaş hayvanlarda yüzde 135 olan gümrük vergisi oranı yüzde 26’ya, büyükbaş hayvanların etinde yüzde 100-225 arasında değişen gümrük vergisi oranları ise yüzde 40’a indirildi. Buğdayda yüzde 130 olan gümrük vergisi yüzde 45, arpada yüzde 130 olan gümrük vergisi yüzde 35, mısırda yüzde 130 olan gümrük vergisi yüzde 25 oldu. Ekonomi Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, söz konusu kararın işlenmemiş gıda ürünlerinde bu yıl görülen fiyat oynaklıklarının enflasyon üzerindeki olumsuz etkilerinin azaltılması amacıyla alındığı bildirildi. Açıklamada, "Vergilerin düşürülmesiyle arz açığı olan dönemlerde iç piyasa fiyatlarının belirli bir düzeyin üzerine çıkması halinde arz açığı ithalat yoluyla karşılanırken iç piyasada yaşanabilecek fiyat artışlarına da meydan verilmeyecektir" denildi.

Açıklamada, “Canlı büyükbaş hayvan ithalatında gümrük vergisinin düşürülmesinin yerli üreticiye büyük zarar vereceğini belirtmek isteriz. Özellikle bölgemizde büyükbaş hayvan varlığı açısından alınan kararın bölge üreticisine zarar vereceğini düşünüyoruz. Bizler günü birlik politikalar yerine, uzun vadeli, üreticiyi önceleyen yatırım planlamaları istiyoruz. Büyükbaş hayvan üretimi açısından bölgemizin potansiyellerinin desteklenmesini bekliyoruz. İthalatta Gümrük vergilerinin düşürülmesi ile bölge hayvancılığı bitme noktasına gelecektir. Bizler vergilerin düşürülmesi yerine bölge de yerli üreticilerimizin desteklenmesini istiyoruz. Yerli üreticilere sağlanacak desteklerle bölgemizin hayvancılık potansiyeli değerlendirilmiş olacaktır. Böylece ülkemiz hayvancılığı kazanacak, yerli üreticimiz büyüyecektir. Dışa bağımlı hayvancılık politikalarından vazgeçmemiz gerektiğine inanıyoruz. Çözüm üretim maliyetlerinin düşürülmesinde, destekleme politikasında ve daha da önemlisi üretim planlamasında aranmalıdır. Türkiye, ithalat yaptığı ülkelerin çiftçisini değil, kendi çiftçisini desteklemelidir” ifadelerine yer verildi.