Market alışverişinin online ve kapınıza kadar gelen hali olan Getir, son dönemde kaydettiği büyüme sayesinde pek çok kişinin de iş sahibi olmasını sağladı. Şu anda pek çok kişi kurye olarak Getir firmasında çalışmaktadır. Peki Getir kuryeliği nasıl yapılır, ne kadar maaş alınıyor? Ayrıca İzmir OSGB Firmaları işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda kuryelerin düzenli olarak eğitim alması gerektiğini belirtmişlerdir.

Getir Kuryesi Nasıl Olunur?

Getir kuryesi olabilmek için belli şartları sağlıyor olmanız gerekir, bunlar aşağıda verilmiştir.

1. 18 yaşını doldurmuş olmak.
2. A2 sürücü ehliyetine sahip olmak.

Bu şartları karşılayan kişiler online GETİR web sayfasından veya kendilerine en yakın Getir deposuna başvuru yaparak kurye olarak işe başlayabilirler.

Getir Kurye Çalışma Şartları

Getir’de 12 saat haftada 6 gün çalışılıyor. Çalışma şartları böyle, yani epey ağır bir iş koşulu mevcut. Fakat saatlik 30-35 lira gibi son derece tatmin edici ücretler ödeniyor. Eğer esnaf kurye olarak çalışıyorsanız günde 400 lira ve üzeri para kazanabiliyorsunuz.

1. Yemek paranız veriliyor fakat yemek yemek için izin saati ve mola saati uygulamasının olmadığına dair bilgiler aldık, yani iş olmadığı zaman yemek yiyebiliyorsunuz.
2. Sabit bir mola sistemi yok. Örneğin 2 saat çalışıp 20 dakika ara vereyim diyemiyorsunuz, iş yoksa sürekli mola, iş varsa da sürekli çalışma var.
3. Maaşınıza ek olarak paket başı 3-4 TL gibi bir ücret alınıyor.

Maaşlı Kurye

Bu tip kuryeler depodaki franchise’a bağlı maaş alıyor ve sigortalı çalışıyorlar. 12 saat çalışma karşılığında 250 TL civarı para kazanıyorlar. Sigortaları da yapılıyor ve yemek, yol paraları da karşılanıyor.

Esnaf Kurye

Bu kişiler kendi şirketlerini kuruyorlar. Sigortalarını kendileri yatırıyorlar. Kazandıkları paradan ayda 1200 lira sigortaya para ödüyorlar. Ayrıca kazandıkları paranın vergisini de ödüyorlar. Yani kazanılan para tamamen brüt oluyor. Ayrıca bir kaza vs durumunda sorumluluk kişiye ve sigortaya ait oluyor. Getir hiçbir sorumluluk almamış oluyor. Bu kişilerin aldıkları ücretse 30-35 lira civarında. 12 saatlik mesaide en az 350-400 lira, üstüne paket ücreti bahşiş vs 450 liradan az kazanmıyorlar. Aylık kazançları 12 bin liraya tekabül ediyor, tabi bu brüt dediğimiz gibi. Vergi sigorta vs derken, net kazançları 8 bin lira civarında oluyor.

Çalışma Saatleri Neden Bu Kadar Fazla?

Bu konuyla alakalı hiçbir açıklama yok. Neden bu kadar çok çalıştıklarını bilmiyoruz, fakat başka bir çalışma şekli yok. Herkes haftada 72 saat çalışmak zorunda kalıyor.

Esnaf Kurye İşten Nasıl Çıkar?

Esnaf kurye zaten kendine ait bir işi yaptığından dolayı istediği zaman istifayı verebilir. Esnaf kurye mantığı şöyle; mesela siz bir lojistik firmasısınız ve Getir’e hizmet satıyorsunuz, yani Getir sizin patronunuz değil de sizden hizmet alan müşteriniz gibi oluyor, dolayısıyla istediğiniz zaman şirketi kapatıp işi bırakabilirsiniz.

Maaşlı Kurye İşten Nasıl Çıkar?

Maaşlı kuryenin işten çıkması da basit. Genellikle bir hafta içerisinde çıkışını verebiliyor. Getir’de çalışmaya başlayanların en az yarısı işin ağırlığından dolayı ilk hafta içerisinde istifasını veriyor.

Çalışmak Mantıklı mı?

Geçici olarak yapılabilecek bir iş, ancak asla kariyer olarak yapılacak bir iş değildir bizce. Zira hem yükselme olanağı yok hem de çalışma şartları insancıl değil. Bir insanın çalışması gereken üst sınırın neredeyse 2 katı kadar mesai yapılıyor.