Rusya’nın, Ukrayna’ya başlattığı askeri operasyon, Trabzon’da ki ihracatçıları da kara kara düşündürüyor. Trabzon’un 250 Milyon Dolar ile en büyük ihracat yaptığı ülke olan Rusya’ya uygulanan yaptırımlar, Trabzonlu ihracatçıları da zora soktu.  D. Karadeniz İhracatçılar Birliği Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan, “İhracat tamamen durursa, burada sıkıntı olursa tabiki iflaslarda olur, hepsi olur” dedi.

D. Karadeniz İhracatçılar Birliği Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Ukrayna’nın Rusya’ya karşı başlattığı askeri operasyon ve sonrasında yaşanan ekonomik durumu 61saat.com'a değerlendirdi.
Savaşın, Trabzon’u hem lojistik hem de ticari açıdan etkilediğine dikkat çeken Gürdoğan, Trabzonlu firmaların farlı illerden gerçekleştirdiği ihracatında zora girdiğini ifade etti.
Gürdoğan, “Bizi hem Lojistik hem de ticari açıdan etkiliyor. Biz aynı zamanda Rusya’ya gerek Zonguldak ve Samsun’dan giden konteynır ve tarifeli gemi seferlerimiz ile TIR filolarımız var. Zonguldak’tan kalkan gemiler Odesa’ya gidemiyor.
Ukrayna üzerinden Rusya’ya, Belarus’a geçmek isteyen TIR’ların bir çoğu yolda kaldı.

Rusya’ya yapılan ihracatta, gemilerle devam ediliyor.
Bunun yanında pazardaki belirsizlik sürdüğü için, fiyatlar olsun, konteynırlarda yığılma olsun sıkıntı söz konusu” dedi.

TRABZON’DAN RUSYA’YA 250, UKRAYNA’YA 15 MİLYON DOLARLIK İHRACAT

Trabzon’da Rusya’ya 250, Ukrayna’ya ise 15 Milyon dolar civarında bir ihracat gerçekleştirildiğine dikkat çeken Gürdoğan, “Bildiğiniz gibi bizim Trazon’dan yaş sebze meyve ağırlıklı olarak 250 Milyon Dolar olarak Rusya’ya ihracatımız var. Ukrayna’ya da 15 milyon dolar civarında bir ihracatımız söz konusu.
Türkiye’de ise 5 Milyar dolar civarında Rusya’ya, onun yanında da Ukrayna’ya 1- 1,5 Milyar dolar ihracat söz konusu.

Bunun yanında ithalatta da bağımlılık var. Özellikle enerji ve buğdayın hemen hemen yüzde 60’ını gerek Ukrayna ve Rusya’dan alıyoruz.
Bu savaşın sürmesi, D. Karadeniz Bölgesi ve Türkiye için çok büyük sıkıntıları beraberinde getirecek.
Buğday ve Hububatta sıkıntı, yaş sebzede pazarda da daralma var.
Burada çok akıllı davranmamız, aklı selim hareket etmemiz, her şeyden evvel denge politikası uygulanması lazım. Burada birini tutup, birini bırakmak da çok yanlış olur” diye konuştu.

AYA KALDIRANLAR SADECE YAPTIRIMLA DESTEK OLUYOR..

Gürdoğan, sözlerine şu şekilde devam etti:
“Dünyaya baktığımızda AB, NATO, onları ayağa kaldıranlar sadece yaptırım olarak destek olacaklarını söylüyorlar. Yaptırımla beraber silah da oluyor. Ukrayna’da ki savaşın Putin tarafından da çok sürdürülmek istendiğini zannetmiyoruz. Çünkü Rus ekonomisi de buna müsade etmeyecek. Bu bizi de zor durumda bırakıyor. Bir an önce savaşın bitmesi en büyük dileğimiz” dedi.

SAVAŞ DEVAM EDERSE TRABZON’DA..
Savaşın devam etmesi ve ihracatın sıkıntıya girmesi durumunda Trabzon iflaslar yaşanıp yaşanmayacağı sorusuna ise Gürdoğan, “İhracat tamamen durursa, burada sıkıntı olursa tabiki iflaslarda olur, hepsi olur. Çünkü hem gemi sektörü, nakliye sektörü, ihracat sektörü bizde. Dolayasıyla bunların bir de üretim ayaklarını kendimiz yapıyoruz. Her ne kadar Trabzon kanuni merkezimiz görülsede, Mersin, Antalya, Alaşehir’de seralarda, bahçelerde üretimi de yapıyor bizim şirketlerimiz. Dolayasıyla söz konusu bu olursa, çok büyük zora düşeriz” diye konuştu.

SOÇİ LİMANI AÇILACAK MI?
Soçi Limanının yeniden açılıp açılmayacağı ile ilgili olarak ise Gürdoğan, “Rusya kapısı ilk etapta Trabzon’da açılmıştı. Soçi Limanı, Olimpiyatlar dolayasıyla kapanmıştı. Şimdi bundan sonra da açılsa aynı olmayacak. En azından orada ki tarihsel süreç için biz oraya gemi koyulmasını söyledik. Ama tabi bu savaş her şeyi sıkıntıya soktu. Biz bu savaşın çok da süreciğini ummuyoruz. Her iki ülkenin ortak noktada buluşmalarını umuyoruz. Çünkü bu daha önce Kırım’da oldu, Gürcistan’da, oldu…

RUSYA İÇİNDE DE SAVAŞTAN HİÇ MEMNUN DEĞİLLERBizim iş adamlarımızın bir çoğunun eşleri orada.. Hem Ukrayna’da hem Rusya’da yerleşik olarak yaşayanlar var. Onlarda tabi savaşta sıkıntı çekiyorlar. Savaş hangi ülkenin başına gelse sıkıntı çeker. Rusya’nın içinde de buna karşı sesler yükseliyor. Ama basında istenildiği kadar görülmüyor. Rusya’nın içinde ki halkın da bu savaştan hiç memnun olmadığını edindiğimiz, konuştuğumuz iş arkadaşlarımız söylüyor. Çünkü belirsizlik Rusya için de iyi değil. Onun için bir an önce bitmesi gerekiyor” diyerek sözlerini bitirdi.