Son zamanlarda Türk hakemlerinin hatalı kararları tartışma yaratırken, geçen hafta oynanan maçlar ve verilen hatalı kararlar tartışmaları son noktaya getirdi.

Keza futbolda bir haftayı daha hakemleri tartışarak geçirdik.. Ve yine  bazı takımlarımıza kıydılar. Yine emeklerini gasp ettiler. Gene haksızlık yaptılar, kahrettiler, sporseverleri çileden çıkarttılar... Örneğin Spor Toto Süper Lig'de Trabzonspor'un Galatasaray'a  ve Torku Konyaspor'a yenilmesinin en başlıca nedeninin hakemler olduğu açık.

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), gerçekten Türk futbolunun kalkınmasını istiyorsa yabancı oyuncuların sayısını artıracağına yanlış kararlar ile Türk futbolunu çığırından çıkaran hakemler yerine adaletli yabancı hakemleri ülkemize getirmenin gayretinde olmaları lazım.

HAKEMLİK RANT KAPISI OLARAK GÖRÜLMEMELİ

Hakem müessesesi bir takım çevrelerin tekelinde olduğu görülüyor. Türk Futboluna kalite gelebilmesi için öncelikle bu tekel yıkılmalı. Ayrıca hakemlik rant kapısı olarak görülmemeli.

Bu sene futbolun suyu çıktı. yönetimler, federasyonlar, futbolcular tonla hata üstüne hata yapıyorlar doğrudur ama artık bu işin hakem yönünü de basit tartışmaların içinden çıkarıp konuşmak lazım. Geçici bir form kaybından veya MHK üzerinde oynanan oyunlardan söz etmiyoruz. Türk hakemliği bu sene iflas etti, önceki yıllara göre bu sefer teslim bayrağını çekti. Her hafta gerek yan hakemleri gerekse orta hakemleri olsun maçlara damgalarını vuruyorlar. Güven vermiyorlar, izleyende huzur bırakmıyorlar...

En başta Trabzonspor, bazı hakemler tarafından adeta doğranıyor. Örneğin G.Saray maçında Cüneyt Çakır, Trabzonspor’un tüm enerjisini söndürdü, Süleyman Abay da Torku Konyaspor maçında yapacağını yaptı. Bir yıl üzerine Trabzonspor maçına verilen ve kararları ile adeta saç baş yolduran Süleyman Abay’ın hatalı kararları İstanbul takımlarına yapılmış olsaydı yer yerinden oynamıştı.

Zira hakemler verdikleri ve vermedikleri kararlarla sonuca menfi ve müspet etki yapmaktadır. Bu bağlamda basiretsiz ve hatalı maç yöneten hakemler yüzünden Trabzonspor, rakiplerine yenildi. Nedense bazı hakemler tarafından Trabzonspor'a karşı önyargılı kararlar verilmektedir.

Bu konuda iyi niyetli objektif karar veren hakemleri tenzih ederim. Kural gereği 11 kişi olarak sahaya çıkan Trabzonspor aynı sayıyla maçı bitiremiyor. Oysa; bordo - mavililer Torku Konyaspor maçı öncesi bütün planlarını galibiyet için yaptığı biliniyor. Oyunun başından sonuna kadar iyi hamleler yaptı ama hakemin bariz hataları yüzünden takımın moralini bozup oyundan düşürmüştür.

Bu durumda haliyle oyuncuları olumsuz etkilemiştir. Hakemin menfi kararları sonucu psikolojisi bozulan takım direncini kaybetmiştir.Sporseverler olarak bizler futbol sahaların da ayrıcalık değil, adil yönetim İstiyoruz. Temiz futbol için temiz kararların verilmesi lazım.

FENERBAHÇE BİLE HAKEMLERDEN AĞLIYORSA...

Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım'ın hakem hataları konusunda yaptığı açıklamada TFF'yi uyararak; 'Hakem hataları olmasa 5-6 puan öndeydik' "Halis Özkahya, derbide Fenerbahçe'yi katletti. Maçın kaderiyle oynadı. 70 milyon euro'luk transfer yaptık. Bir düdükle herhalde bunu sokağa atamayız! Federasyon içindeki çürük yumurtaları temizlemelidir" demesinde haksız sayılmaz.

Ayrıca Aziz Yıldrım'ın basın toplantısında ifade ettiği gibi "Böyle kaşarlanmış hakemlerle bu iş yürümez!" söylemi spor kamuoyunda epey bir yankı bulabilir. Fenerbahçe bile hakemlerden ağlıyorsa verın gerisini siz düşünün

HATALI KARAR VEREN HAKEMLER, DENİZ ÇOBAN GİBİ DÜDÜĞÜNÜ DUVARA ASMALI

Zira Deniz Çoban, Süper Lig'in 6. haftasında oynanan Kasımpaşa-Çaykur Rizespor maçından sonra canlı yayında, hatalı kararlar verdiğini belirtip ve vicdanın rahatsız olduğunu dile getirerek  özür dileyip gözyaşları içinde hakemliği bıraktığını duyurmuştu. Aynı şekilde Süleyman Abay'da düdüğünü duvara asmalı.

Kaldı ki; üst düzey hakemlerin peş peşe büyük hatalar yapmaları nedeniyle zor durumda kalan Merkez Hakem Kurulu'nda (MHK), şimdi de Süleyman Abay şoku yaşanıyor. Daha önceki haftalarda düşük not alan Cüneyt Çakır, Fırat Aydınus, Barış Şimşek ve Halis Özkahya'yı dinlendirmek zorunda kalan MHK, Trabzonspor-Torku Konyaspor maçında 2 kritik hata yapan Süleyman Abay'ı da mecburen kızağa çekmesi lazım.

Çünkü bu hakemlerle lig bitmez, bu hakemlerin düdüğünü elinden almak lazım. Bir takım ancak bu kadar ezilebilir. Trabzonspor camiası bugüne kadar hakemlerle ilgili konuşmaktan özellikle imtina etmekteler, ancak bu demek değildir ki takım sahipsizdir. Yöneticiler ve teknik kadro "efendilik bizde kalsın" anlayışı gereği eleştirel anlamda söz söylememiş olabilirler ama aynı şeyi başkaları düşünmeyebilir. Torku Konyaspor'un galibiyetine gölge düşürmek istemem, ancak galibiyette yüzde 70'inde hakemin payı olduğu unutulmamalı. Çünkü Hakem maç içinde verdiği kararlarla takımı olumsuz etkiledi.

Hakem dediğin maça çıkar, gördüğünü çalar ama yanlı ve inisiyatif kullanmadan karar verip maçı çığırından çıkarmaz. Elbette karşılaşmalarda yenen,yenilen veya berabere kalıp, mutlaka puan kaybeden vardır.

Keza hakem hataları özellikle Trabzonspor'un maçlarına damgasını vurmaya devam ediyor. En iyisi Süper Ligi yabancı hakemlere emanet etmek. yabancı futbolcular varsa yabancı hakem de olmalı. Türkiye'de çok iyi hakemlerimiz var. Ancak uluslararası maçlarda gösterdikleri performansı, ülkemizde oynanan maçlara bir türlü yansıtamıyorlar. Yurt içinde değişik bir tutum içine giriyorlar bunu anlamış değilim.

HAKEMLER 3 BÜYÜK KULÜBÜN ETKİSİ ALTINDA KALMAMALI

Üç büyük kulübün başkanları Türk futbolunu yönetmek istiyorlar, birçok kurumun sahibi sanıyorlar, Anadolu kulüpleri ise oyuncak gibi oldular.

Hakemler büyük kulüplerinin etkisi altında kalmaktadır. Bu sebeple Spor Toto Süper Lig'e maçları yönetmesi için yabancı hakem getirilmesinin gerekli olduğunu düşünüyorum. Türkiye'deki bazı hakemlerin Türk futbolunun gelişmesine mani olduğu ve birkaç kulübün dışında diğer kulüpler hakem hatalarından şikayetçi. Bazı hakemler maçlarda eşit şartlarda mücadele edilmesine engeldir.

Bana göre yabancı oyuncu gibi yabancı hakemde getirilmelidir. Türk futbolunun yüksek standartlara taşımak için hakem müessesi tekrar gözden geçirilmeli. Basına yansıyan haberlerde görüldüğü gibi maçlara ısmarlama hakemler tayin edilmemeli.

Taraftarların zihinlerinde oluşan "Ne kadar yazılsa da konuşulsa da hiçbir şey değişmeyecek. Şampiyon olacak takım belli gibi.. Ya Beşiktaş yada  Galatasaray . Senin puanların çalınmış kimin umurunda. TFF ve MHK düzeni kurmuşlar. Lig göstermelik oynanıyor" algısını silmek lazım.

Evet, Türkiye’de, tıpkı dünyada da olduğu gibi, pek çok defa hakemler maçın kaderini etkiliyor. Ama bununla baş etmeyi artık öğrenmeliyiz. Nasıl yapacağımız da belli aslında: Niyetle değil hatayla uğraşarak. Kötü hakemliği doğru tanımlayarak bu iş sürdürülemez. 

Türk futbolu yabancı hakem seçeneğini artık ciddi ciddi düşünmelidir.