Gündem

Yabancıların İkameti Konusunda Bilgi Notları

Bu ikamet belgesini alan yabancı gönül rahatlığı ile yasal bir çerçevede ülke sınırları içerisinde oturum sağlayabilir. Yabancı oturma izni temin ederek, çalışmak istemesi neticesinde ikamet izninden sonra çalışma izni başvurusu yapabilmektedir.

Türkiye'ye gelecek olan kişinin ne amaçla geldiğide önem taşımaktadır. Eğitim amacı güderek ülkeye gelmek isteyen bir kişinin, bulunduğu ülkenin makamlarına müraacat ederek eğitim vizesi almalı, Türkiye'ye gelip 30 gün içerisinde okuyacağı okula kayıdını yaptırması ve gerekli mercilere bildirmesi gerekir. Yani yabancının geliş amacına göre ikamet izni düzenlemesi yapılır.

İkamet izni başvurusu ne zaman yapılmalı?

Yabancı uyruklu kişilerin (Türk vatandaşı olmayan ve ülkemizde ikamet edecek olan farklı ülkenin vatandaşları) T.C. sınırları içerisine giriş yaptığı tarih baz alınarak, toplam otuz gün zaman periyodunda gerekli makamlara ikamet tezkeresi için başvurusunun yapılmış olması gerekli ve mecburidir. Bu süre zarfında oturma izni belgesinin alınmaması neticesinde, yabancı ülke sınırları içinde kaçak olarak ikamet etmeye başlayacaktır. Bu durumda T.C. yasalarında gereken yaptırım ve uygulamalar devreye girecektir. Bu nedenle yabancının en kısa süre içerisinde yasal prosedürleri titiz bir yöntem ile halletmesi şarttır.

Kaçak durumundaki yabancıya izin alınması mümkün mü?

Türkiye'de olduğu süre zarfında vize muafiyeti süresi yada oturma izni süresi uzatma işlemi yapmayaraktan kaçak durumuna düşmüş olan yabancı uyruklu insanların, bu durumdan kurtulması mümkün mü? sorusunun cevabı evet'tir. Yani kaçak yabancılara oturma izni alınması yasal olarak mümkün olduğunu söyleyebiliriz. 11.04.2014 yıllarında resmi gazetede yayımlanan ve yürürlüğe giren yabancılara af kanunu neticesinde kaçak olarak ikamet eden yabancıların ikamet izinlerinin alınması günümüzde sağlanabiliyor. Bu kişilerin 3'üncü bir ülkeye kendi rızası ile giriş-çıkış yapıp çıkış yaptığı esnada kaçak kaldığı sürenin cezasını ödeyip, 1 gün sonra Türkiye'ye şartlı olarak gelerek ikamet izni için başvurusu yapabilir. Bu yasa halen aktif olarak geçerliliğini koruduğu için yabancının elini hızlı tutup, yasal yükümlülüklerini yerine getirmesi gereklidir.