AK Parti Trabzon Milletvekili Vehbi Koç, 61saat’e yaptığı açıklamada üreticinin elindeki çayın değerinde satılacağı bir sezon geçmesi için çayla uğraşan çiftçilerin etmeden 1 aylık sezona yayarak satışlarını yapmasını önerdi.
Yaş çay üreticisinin merakla beklediği fiyat artışı belli oldu. 2024 yılında 19 TL olan yaş çay alım fiyatı, 2025 sezonu için yüzde 33,89 zamla 25,44 TL’ye çıkarıldı. Artış, çay üreticileri için bir nebze de olsa rahatlama sağladı.
AK Parti Trabzon Milletvekili Vehbi Koç, çay zammına ilişkin 61saat’e özel değerlendirmelerde bulundu. Fiyata bu yıl destekleme priminin de dahil edildiğini belirten Koç, “Rakamları incelediğimizde, desteklemenin etkisiyle fiyat yüzde 37-38 seviyelerinde artmış durumda. Bu, enflasyonun da üzerinde bir oran. Sonuçta bu bir hesap kitap işi ama önemli olan vatandaşın mağdur olmaması.” dedi.
Koç, geçmiş yılların aksine artık yaş çay alım sürecinin daha esnek işlediğini de vurguladı.
“Eskisi gibi değil. Yaş çay yaprağı olduğu sürece alım devam ediyor. Önemli olan, bu fiyatın altında bir piyasa oluşmaması. Bu süreçte üreticinin elindeki ürünü tam olarak satabilmesi gerekiyor. Geçmişte açıklanan fiyatların çok daha altında fiyatlara çay satıldığını gördük. Bu sezon inşallah bu yaşanmaz.” diye konuştu.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, Maliye Bakanlığı tarafından tavsiye edilen fiyatın üzerinde bir alım fiyatı açıkladığını ifade eden Milletvekili Koç, “Bu noktada anlayış gösterildi. Biz de Bakanlıkla sürekli temas halindeyiz. Hemşehrilerimizin, çiftçimizin mağdur olmaması için elimizden geleni yapıyoruz.” diyerek üreticinin yanında olduklarının altını çizdi.