Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Selçuk Üniversitesi'nde düzenlenen 'Üniversite-Sanayi İşbirliği Bölgesel Toplantısı'na katılmak için Konya'ya geldi. Toplantıda konuşan Ergün, Türkiye'nin yerli haberleşme uydusunu üretebilecek kabiliyette olduğunu ifade ederek, fırlatma teknolojileri üzerinde çalışma yapıldığını söyledi. Bakan Ergün, Türkiye'nin 10 yıl içinde kendi haberleşme uydularını yapabilen, hem de bunları başkası için üreten ve fırlatabilen ülkelerden birisi haline gelmiş olacağını dile getirdi.

Dünyaya uzaydan bakmasını bilenlerin daha doğru kararlar aldığını söyleyen Bakan Ergün, uzay teknolojilerinin önemine dikkat çekerek, “Uzayda güçlü değilseniz, yeryüzünde de güçlü değilsiniz.” dedi. Uzayda uydusu olanlarla olmayanların yeryüzünde güçlerinin aynı olmadığına dikkat çeken Ergün, “Çünkü olaylara yukarıdan bakmasını biliyorlar. Dünya'ya yukarıdan bakıyorlar. Dünyanın önünü, arkasını aynı zamanda görüyorlar. Dünyanın fırsatlarını da tehditlerini de aynı anda görme şansına sahipler. Dünyanın, röntgen, ultrasonunu çekme imkanına sahipler. Sen dünyanın neresinde ne olduğunu bilmezken, o dünyanın röntgenini, ultrasonunu çekip, nerede petrol, doğalgaz var, kömür var, bunu biliyor. Bu bilgiler onların ekonomik ve siyasi kararlarını etkiliyor.” dedi.

ÜNİVERSİTELER PATENT SAHİBİ OLABİLECEK

Bakan Ergün, her yıl 10 üniversitenin teknoloji transfer ofislerine birer milyon lira hibe verdiklerini söyledi. Verdikleri bu desteği 10 yıl boyunca devam ettireceklerini aktaran Bakan Ergün, “Yeni Patent Kanunu ile üniversitelerimiz ilk defa patent sahibi olabilecek." dedi.

Toplantının ardından Bakan Ergün, Konya'da yapımı tamamlanmak üzere olan Bilim Merkezi'ni gezdikten sonra Konya Valisi Muammer Erol'u makamında ziyaret etti.