Karadeniz'de Antik Çağ'ın önemli merkezlerinden olan, ünlü filozof Diyojen'in de yaşadığı Sinop, geçen hafta tarihi bir sürprize sahne oldu. Sinop'un merkezindeki Gelincik Mahallesi'nde çarşamba günü altyapı çalışması yapan TEDAŞ ekipleri, sert bir kayayla karşılaştı. Kayanın tarihi bir eser olabileceğini düşünen işçiler hemen Sinop Arkeoloji Müzesi uzmanlarına haber verdi. Kazı yerine gelen uzmanlar, kayanın bir lahit olduğunu tespit etti.

MÜZEDE SERGİLENECEK
İşmakinesi yardımıyla bulunduğu yerden çıkartılan lahit, incelenmek üzere müzeye götürüldü. Kireç taşından yapılan lahdin içinden pişmiş toprak kaplar ve takılardan oluşan 21 parça tarihi eser çıktı. Bir kadına ait olduğu anlaşılan mezarın, MÖ 5-4'üncü yüzyıllara ait olduğu tahmin ediliyor. Lahdin içinde evlilik törenlerinde kullanılan 2 kap, yağ ve parfüm konulan 7 kap, pişmiş topraktan bir heykelcik, bronz ayna, 2 bronz yüzük, yüzük kaşı, bronz küpe, 68 boncuklu altın bir kolye, bronz göz kalemi ve kemik kutusu, 3 bronz sikke bulundu. Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özarslan, "Lahitte şu ana kadar Karadeniz'de hiç emsali olmayan buluntular çıktı. Bu tür taş eserler bölgemizde nadir çıkıyor" dedi. Özarslan, eserlerin Sinop Arkeoloji Müzesi'nde sergileneceğini kaydetti. AB'den alınan 9.2 milyon euroluk hibeyle Sinop'ta altyapı ve restorasyon uygulamalarının yapılacağını belirten Özarslan, bu kapsamda Sinop Tarihi Cezaevi ile ilgili alan yönetimi planı ve işlevlendirme projesinin hazırlanacağını belirtti.

EŞYALAR ÖLÜMDEN SONRAKİ HAYAT İÇİN
Antik Çağ'da insanlar ölülerini lahit denilen sandık şeklinde mezara gömüyordu. Lahitlere ölü ile birlikte, ölümden sonraki hayatta kullanacağı çeşitli eşyalar ve değerli metallerden yapılmış objeler de konurdu. Daha çok dönemin zenginleri için lahit kullanılırdı.