Ordu’da 1 yıl önce doğan Berk bebeğe, 5 aylıkken ’Multikistik displastik’ tanısı konuldu. Böbreklerinden biri normalden çok küçük olan ve çok sayıda kist olduğu görülen Berk bebeği yaşatabilmek için ailes, seferber oldu. 1 yaşına kadar ilaç tedavisi gören ve böylece diyalize bağlı yaşaması engellenen Berk bebek için Samsun’daki doktorları son çare olarak "Ya diyaliz, ya böbrek nakli" dedi. Aile içinde verilen karardan sonra ikisi de 30 yaşındaki Erdem ve Ümit Baş çifti, 1 ay önce çocuklara yaptığı nakillerle adından söz ettiren Akdeniz Üniversitesi Prof.Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü’ne başvurdu. Yapılan testlerin ardından minik Berk’in, nakil için gerekli olan 8 kilogramın altında olduğu belirlendi. Baş çifti aradan geçen 1 ayda, minik Berk’in ağırlığının 8 kilograma yükselmesini sağladı.
ANNESİ SÜTÜNÜ GÖNDERDİ

Ordu’da bir kargo şirketinde kuryelik yapan Erdem Baş, Berk’in bir böbreğini kaybettiğini, diğerinin de işlevini yerine getiremediğini belirterek, şöyle dedi:

"Annesinin hamileliğinin 5’inci ayında böbrekte sorun olduğunu söylediler. O saatten sonra yapacak bir şey yoktu. Çocuğumuzun dünyaya gelmesini beklemeye başladık. Doğumundan itibaren birtakım sıkıntılar yaşadık. Berk’in böbreği sorunluydu. Anne Ordu’da kaldı. Ben oğlumla Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne gittim. Bebeğimize anne sütü gerekliydi. Annesi Ordu’dan süt gönderiyordu. O şekilde doyurduk. 1 hafta 10 gün orada kaldık. Zor bir süreç geçirdik."

AİLE SEFERBER OLDU

Berk’e böbrek bağışı konusunda annesi ve iki çocuğunun önder olduğunu aktaran baba Baş, "Özellikle kızım Sılanaz ve diğer oğlum Berke, kardeşine böbreklerini vermek istedi. Ama onlar da küçüktü. Ben çalışıyorum ve sıkıntı olabilirdi. Anneden böbrek alınmasına karar verdik. Çocuğumuz küçük, ama hastanenin başarısını biliyoruz ve herhangi bir tedirginliğimiz yok" diye konuştu.

ANNE FEDAKARLIĞI

Ev kadını Ümit Baş çocuğunu 1 yaşına getirinceye kadar birçok sıkıntı yaşadıklarını söyledi. Böbrek nakli konusunda anne tedirginliği yaşadığını söyleyen Ümit Baş, şöyle konuştu:

"Böbreğimi vermeye karar verdim. İnşallah doktorlarımızın da yardımıyla her şey güzel olacak. Kanımdaki üre oranı yükseldiği için birkaç gün daha bekleyeceğiz. Buraya geldiğimizde Berk 7 kilo ağırlığındaydı. Doktorlar nakil olması için 8 kilo olması gerektiğini söyledi. Bugün 8 kilogram ağırlığa ulaştı. Nakil olacağımız günü bekliyoruz."