1970'li yıllardan 1999 yılına kadar Alman bilim adamlarının araştırma konusu olan Tirebolu'nun Yalaç köyündeki Bayrak sülalesi, defalarca köylerine gelen ve Almanya'ya götürülerek incelendiklerini söyledi.

Kendilerine özellikle yüksek tansiyondan dolayı çeşitli ilaç tedavileri uygulandığını belirten Bayrak Sülalesinden Ahmet Bayrak 2000'li yıllara kadar 45-50 olan yaş ortalamalarının 60'ı bulduğunu söyledi.
Köyde yaşamını devam ettiren Ahmet Bayrak, "Bizim genetik olarak boyumuz ve parmaklarımız kısa olduğu gibi yaş ortalamamızda 45-50 hatta daha genç yaşlarda vefat edenlerimizde oldu. Bebeklerimiz dahi yüksek tansiyonla doğmaktaydı.Yurt dışında kalan bir tanıdığımızın aracılığı ile Alman bilim adamlarının dikkatini çekmiş. 1975'li yıllardan itibaren bir Türk bilim adamlarının da bulunduğu Alman heyet gelerek uzun yıllar araştırma yaptı. Daha sonra bizleri de birkaç kez Almanya'ya götürdü.Cihaz ve makinelerle vücudumuz tarandı.İncelendik. Sonuç olarak ilaç tedavileri uygulandı. Şimdi 60 yaşına kadar yaşayanımız var. Ancak hala kısa boyumuz devam ediyor.Bize söylediklerine göre beynimize giden bir damar normal insanlarda " S" olarak giderken bize direk gidiyormuş. Bu da yüksek tansiyona neden olmaktaymış."

Son yıllarda hala ilaç gönderildiğini belirten Bayrak; "Almanya'dan hala tansiyon ilaçları gönderilmekte fakat bizler gönderilen bu ilaçları kullanmıyoruz. Türk doktorlara gidip onlardan ilaç alıyoruz. 1970'li yıllarda ki Türkiye ile şimdiki Türkiye aynı değil. O dönemlerde yüksek tansiyonu bilen yoktu. Şimdi aynı teşhisi bizim doktorlarımızda koymaktadır."dedi.