Melikşah Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Ofisi tarafından organize edilen ve Minnesota Temyiz Mahkemesi Emekli Hakimi Hon.DavidMinge, Northern Arizona Üniversitesi Landsward Enstitüsü Müdürü Hon Karan English, İş Geliştirme Danışmanı Hon.PeterTorkildensen ve WardCampaigns A.Ş. Başkanı Hon.MikeWard'ın katılımıyla ‘Sivil Toplumun Türk ve Amerikan Siyasetine Etkisi’ konulu konferans gerçekleştirildi.

Konferansın moderatörlüğünü yapan Minnesota Temyiz Mahkemesi Emekli Hakimi Hon.DavidMinge, Türkiye’de Din ve Devlet işlerinin ayrı olmasının dikkat çeken bir özellik olduğunu ABD’de devletin, Türkiye’de olduğu gibi bir dini desteklemeyeceğini belirtti. ABD’de sivil toplumda aynı cinslerin evliliği konusunda çok ciddi tartışmalar yaşandığını vurgulayan Hon.DavidMinge, “Amerikan devlet sisteminde bağımsız yargı çok önemli ve halkın çoğunluğu yüksek mahkemenin verdiği kararlara güvenmektedir ve yüksek mahkemenin hakemliğini kabul etmiş durumdadır. Bu sene yapılacak olan başkanlık seçimlerinde en önemli etken ekonomi olacaktır. Yüksek Mahkeme birkaç ay içinde Sağlık Sigortası ile ilgili karar verecek ve bunun seçimlere etkisi çok büyük olacak. Bu seneki başkanlık seçimi 2004 seçimleriyle benzerlik taşıyor.” dedi.

John Kerry’nin 2004 seçimlerini “Zengin olduğu için insanların çektiği sıkıntıyı hissetmiyor” düşüncesinden kaybettiğini belirten Hon.DavidMinge, “Amerika devlet sisteminde Yahudiler çok etkili çünkü parlamentoda sistem değil seçileceğiniz bölgedeki insanları memnun etmek çok önemli ve şimdilerde bu şekilde hareket eden Türkler lobi olarak etkili olmaya başladı.” dedi.