Apple ve Samsung, ABD’de Ağustos ayında sonuçlanan ve Güney Koreli şirketin 1.05 milyar dolar tazminat ödemeye mahkum edilmesiyle sonuçlanan davanın ardından, yine mahkemede. Samsung, kararın bozulmasını isterken, Apple ek tazminat talep ediyor.

İki elektronik ürün üreticisi devi Apple ve Samsung, küresel alandaki patent savaşlarında en büyük mücadeleyi ABD pazarında veriyor. Ağustos ayında sonuçlanan en önemli davada, San Jose Bölge Mahkemesi Samsung’un Apple’a ait mobil cihaz patentlerini ihlal ettiği kararına varmış ve güney Koreli şirketi ağır bir tazminat ödemeye mahkum etmişti.

Davanın ardından kavga tüm hızıyla devam ederken, Samsung jürinin Apple yanlısı olduğunu öne sürerek tekrar mahkemeye gideceğini belirtmişti. Apple’ın ise aldığı zaferin ardından daha fazla tazminat koparabilmek için yine mahkemeye gideceği, 700 milyon doların üzerinde ikinci bir tazminat talep edeceği ifade edilmişti.

San Jose’deki mahkemede görülen yeni dava, bugün Yargıç Lucy Koh’un her iki tarafın ifadesini almasıyla başladı. Samsung, Ağustos’taki davada jüri heyetinin başının bilerek Apple lehine karar verdiğini öne sürerken, Apple, 535 milyon dolarlık ikinci bir tazminat istiyor.

SATIŞ YASAĞI PEŞİN DE

Tayvanlı akıllı telefon devi HTC ile tarihi bir uzlaşmaya karar atarak patent savaşını bu markayla sona erdiren Apple, rakibi ve iş ortağı Samsung’la orta nokta bulmak derdinde değil. ABD’li elektronik devi, aralarında Galaxy Note II, Galaxy Tab 8.9 WiFi, Galaxy Tab 2 10.1, Rugby Pro ve Galaxy S III Mini olmak üzere, toplam 26 Samsung ürününe ABD’de satış yasağı getirtmek istiyor.

Samsung, jürinin yanlı olduğunu belirttiği gibi, tazminat hesabında da yanlış yapıldığını ve verilen cezanın çok daha düşük olması gerektiğini öne sürüyor.

Apple, 1 milyar dolarlık tazminat davasında, jüri heyetinin başındaki  Velvin Hogan’ın, geçmişte Samsung’a ait bir şirket nedeniyle iflas etmesi nedeniyle zor günler geçirebilir. Hogan, mahkeme öncesinde geçmişine ait bilgileri bildirirken, Seagate Technology şirketi tarafından dava edildiğini ve bu yüzden iflas ettiğini açıklamadı.

Yagıç Koh’un vereceği karar ne olursa olsun, kavga daha uzun süre devam edeceğe benziyor.