Ekmek israfının önlenmesi ve cipslerin daha sağlıklı hale getirilebilmesine yönelik hazırlanan proje kapsamında, Gıda Mühendisliği laboratuvarında bayat ekmek tozu kullanılarak üretilen cipslerde yağ oranı yüzde 10 düşürüldü.

ERÜ Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Hayta, AA muhabirine yaptığı açıklamada, öğretim görevlileri Ferhat Yüksel ve Sefa Karaman tarafından hazırlanan, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Kurumu'na (TÜBİTAK) sunulan projenin başarılı bulunduğunu ve desteklenmesine karar verildiğini söyledi.

Türkiye'de her gün 6 milyon, yılda 2,1 milyar ekmeğin israf edildiğini anımsatan Prof. Dr. Hayta, hazırladıkları proje ile ekmek israfının önemli ölçüde azaltılabileceğini ifade etti.

Ekmek tozlu cipste yağ oranı düşük

Proje sayesinde özellikle çocuklar tarafından fazlaca tüketilen ve obeziteye neden olan cipslerin daha sağlıklı hale getirilebileceğini vurgulayan Hayta, şunları kaydetti:
''Piyasada satılan cipslerde yaklaşık yüzde 35 oranında yağ var. Laboratuvar ortamında bayat ekmek kullanarak deneme amaçlı ürettiğimiz mısır ve buğday cipslerinde yağ oranını yüzde 35'den yüzde 25'e düşürdük. Bayat ekmekler, fiziki yapısı ve lezzeti bozulduğu için insanlar tarafından tüketilmeyip çöpe atılıyor. Ancak bayatlayan ekmekte dirençli nişasta oluşuyor. Dirençli nişastanın da özellikle sindirim sistemi üzerinde çok faydalı olduğu biliniyor. Cipslerde bayat ekmek tozunun kullanılması, hem yağ emilimini azaltıyor hem de cipslerin daha sağlıklı gıda ürünü haline gelmesini sağlıyor.''

İnsanların tüketim alışkanlıklarını değiştirmeden, yaygın tüketilen gıdaların sağlıklı besinlere dönüştürülebileceğine dikkati çeken Prof. Dr. Hayta, ''Japonya'da kola tüketiminin önüne geçilemediği için kolaya nanoteknoloji ile üretilen enkapsüle balık yağı konuldu. Biz de cipslerdeki yağ oranlarını düşürüp, bu ürünü daha faydalı bir besin haline getirilebileceğimizi düşünüyoruz. Projenin ön denemelerini gerçekleştirdik. Projeden olumlu sonuçlar alacağımızı düşünüyoruz'' şeklinde konuştu.

Toz haline getirilen bayat ekmekten cips üretildi

Proje yürütücülerinden araştırma görevlisi Ferhat Yüksel de cipsleri elde etmeden önce ekmekleri laboratuvar ortamında kontrollü şekilde bayatlattıklarını, daha sonra belirli boyutlarda toz haline getirdiklerini söyledi.

Elde edilen bayat ekmek tozunu buğday unu ve mısır unu ile karıştırarak cips hamuru elde ettiklerini anlatan Yüksel, ''Cips hamurunu 1 milimetre kalınlığında açabiliyoruz. Bir süre beklettikten sonra yağda kızartarak cips elde ediyoruz'' diye konuştu.