Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Peşmerge Bakanlığı Sözcüsü Cabbar Yaver, Maliki hükümetinin orduyu Saddam'ın eski komutanlarına teslim ettiğini ileri sürdü.

Sözcü Yaver, düzenlediği basın toplantısında, Bağdat ile yaşadıkları sorunları ve Kuzey Irak'ta bulunan Türk ordu birlikleri ile ilgili açıklamalarda bulundu.

''Kürtler, Ordunun Saddam'ın Komutanlarına Teslim Edilmesinden Korkuyor''

Maliki hükümetinin ordunun yapısını değiştirmekle suçlayan Cabbar Yaver, Saddam döneminde üst düzey komutan olan yaklaşık 425 kişinin yine üst düzey göreve getirildiğini söyledi.

Cabbar Yaver, şunları kaydetti:

''Bağdat hükümeti parlamentonun onayından geçmeyen ve bizim de onayımız olmayan birçok operasyon yapıyor. Son olarak Saddam ordusunda görev yapan ve ciddi kuşkularla itham edilen 425 komutana üst düzey görev verilmiş. Bunlara ancak parlamentonun kararı ile görev verilebilir. Çünkü hepsi şüpheli komutanlar, haklarındaki suçlamalardan aklanmış değiller. Parlamentonun onayı alınmış değil. Yine bizimle yapılan anlaşma gereği ordu ile ilgili herhangi bir operasyon yapılacaksa bu iki tarafın onayı ile olması gerekiyor. Kerkük bölgesinde konuşlanan Dicle gücü onay alınmadan kurulmuş ve yasa dışıdır. Bu kadar yasa dışılık olmaz. Korkumuz odur ki: Irak'ın yeni ordusu da tekrar Saddam'ın ordusu haline gelmesidir. Bağdat hükümeti Saddam'ın yolunda ilerliyor.''

Maliki'nin ''Peşmergeler Irak ordusunun Kuzey Irak'a girmesine izin vermiyor'' yönündeki suçlamasının doğru olmadığını söyleyen Yaver, ''25 bin asker şu anda Kürt bölgesinde bulunuyor. Ve bunlar sınırları koruyor. Dolayısıyla suçlamaları doğru değil. Kürt bölgesini müdafaa etmesi durumunda Irak ordusuna hiçbir engel yok'' dedi.

"Türk Askeri Yapılan Anlaşmalar Cerçevesinde Kuzey Irak'ta"

Bağdat Hükümeti'nin, Türk ordu birliklerinin neden Kuzey Irak'ta bulunduğunu sorduklarını kaydeden Yaver, kendilerinin de bu soruya ''Bazı Türk ordu birliklerinin, Irak ile Türkiye arasında daha önce yapılan anlaşma gereği bölgede bulunduğu'' cevabını verdiklerini söyledi.

"Maliki Hükümeti Eski Anlaşmaları Kabul Ettiğine Göre..."

Yaver, ''Irak ve Türkiye arasında Saddam döneminde yapılan anlaşmaya göre, Irak ve Türkiye güvenliklerini gerektirdiği durumlarda birbirlerinin topraklarında asker bulundurabilir hükmü gereğidir. Maliki hükümeti eski anlaşmaları kabul ettiğine göre bunu da kabul etmiş oluyor. İstiyorlarsa bunu bozabilir.''