Geliştirilme aşamasındaki sistem sayesinde, her yıl yüz milyarlarca dolarlık ekmek kaybının önüne geçilmesi hedefleniyor.

Texas merkezli Microzap firmasının geliştirdiği teknikle ekmeklerde küflenmeye neden olan bakterilerin önüne geçilecek.

Firmanın esinlendiği kaynak evlerde kullanılan mikrodalga fırınlar. Ekmek üretim bantlarında uygulanacak mikrodalga tekniğiyle küflenmeye yol açan Rhizopus stolonifer mantarı 10 saniye içinde yok edilecek. Böylece normal şartlarda 10 günde küflenen ekmeklerin raf ömrü 60 güne kadar çıkacak.

Microzap yetkilileri, Texas  Tech Üniversitesi’ndeki deneme aşamasını başarıyla geçen sisteme üreticilerin rağbet göstermesini bekliyor. Yetkililer yeni sistemle ekmeklerde bozulmayı önleyici katkı maddelerinin de kullanılmayacağını belirtiyor.

Mikro dalga tekniğinin yaygınlaşmasıyla ekmek dışındaki diğer gıdalarda da raf ömrünün artırılması hedefleniyor. Uzmanlar gelişmiş ülkelerdeki gıda israfının bu sistemle sona ereceğinin altını çiziyor. Zira sadece İngiltere'de satın alınan ekmeklerin yüzde 32'si çöpe atılıyor.

ABD’de ise her yıl ailelerin gıda alışverişinde satın aldığı ekmeğin yüzde 40’ı çöpe gidiyor. Bu ziyan, yılda 165 milyar dolar zarara neden oluyor.