BBC'nin haberine göre Kuantum fiziği prensiplerine göre geliştirilen bu cihazın içi uzay boşluğundan 150 kat daha soğuk bu sayede ise aşırı ısınma sorunu olmadan en karmaşık matematiksel işlemleri bile çözme kapasitesine sahip. Kuantum bilgisayar ile ses tanımlama veya kredi kartı dolandırıcılığı gibi vakalar da çözülecek.

Kuantum fiziğini temel alarak imal edilen bu bilgisayarların 10 yıl sonra icat edileceği söyleniyordu. D-Wawe şirketi geliştirdiği cihazın bilgisayar dünyasında devrim niteliğinde olabileceğini iddia ediyor. Atomların ve atomları oluşturan partiküllerinin bileşimleri değişerek imal edilen bu cihazın fizik kuralları dışına çıktığı iddia ediliyor. Birden fazla karma işlemin hesabını yapabileceği söylenen bu bilgisayarlar için ünlü bilim adamı Albert Einstein bu tür cihazların ileri de geliştirilme ihtimali için, ‘Çok ileri de olabilecek ürkütücü bir adım' değerlendirmesi yaptığı söyleniyor.

Üretilen bilgisayarın telefon kulübesinden biraz daha büyük olmasına karşın Google, ABD uzay araştırma enstitüsü NASA'nın yanı sıra dev sanayi firması Lockheed Martin, birçok teknoloji firmaları ve kuruluşlarının da sipariş verdiği belirtiliyor.

D-Wave'in CEO'su Vern Brownell bilgisayarı imal etmelerindeki amacı anlatırken şu ifadeleri kullanıyor: "Yola çıkarken hedefimiz çok netti. Olabilecek en kısa zamanda ticari açıdan anlamlı tam kapasite çalışan bir kuantum bilgisayarı üretmekti.” Kuantum bilgisayarı teknolojisini en iyi şekilde şirketlere sunmak istediklerini ifade eden Brownell, "Bu bilgisayarla birlikte daha önce çözümü imkansız olan problemler çözülebilecek" dedi. Bireysel kullanıcılar için olmadığı ifade edilen bu bilgisayarların şirketlere sunacağı fırsatların herkesin hayatına yansıyacağı da ayrıca vurgulanıyor.

Google kuantum bilgisayarlarını yapay zekâ gelişimi alanında kullanmayı hedeflediğini belirtti.