Maya takvimine göre, ''21 Aralık'ta kıyamet kopacağı ve kıyametten İzmir'in Şirince köyünün etkilenmeyeceğine'' yönelik inanışın benzerleri, yeryüzünde milyonlarca kişinin yaşamını etkiliyor. Bu tür ''kıyamet senaryoları''na milyonlarca kişinin inanması trajikomik bir durumu gözler önüne seriyor.

Kastamonu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Rafet Özkan, yaptığı açıklamada, birbirinden ilginç dini akım ve tarikatların kıyamet senaryoları, duyanları güldürecek nitelikte olduğunu söyledi.

Özkan, genellikle 20. yüzyılda Asya, Avrupa ve ABD'de ortaya çıkan bu ilginç dini akım ve tarikatların taraftarlarının, ''Kıyamet öncesi uzaylılar bizi kurtaracak'' türünden garip inanışlara sahip olduğunu anlattı.
''Kıyametçi gruplara göre, dünya fiziksel ömrünü tamamladı ve kısa bir süre içerisinde son bulacaktır'' diye konuşan Özkan, şöyle devam etti:

''Bu gruplara göre bilhassa magmanın aşırı ısınmış olması, dünyanın yakın bir zamanda bir alev küresi haline geleceğinin bir göstergesidir. Ayrıca dünya, uzaydan gelebilecek pek çok tehdide de açık durumda. Bu düşüncenin en dikkat çekici temsilcilerinden biri Japonya'da Asahara Shoko tarafından kurulmuş Aum Shrinrikyo (Yüce Gerçek Tarikatı) isimli gruptur. Bu grup, 1996 yılında Tokyo metrosunu hardal gazıyla bombalamak üzereyken yakalandı.''

Toplu Halde İntihar Ediyorlar

Jim Jones adlı kişi tarafından 1955 yılında kurulan İnsanların Mabedi (Peoples Temple) adlı grupta, nükleer bir savaşla kıyametin kopacağı düşüncesinden dolayı 1978 yılında 918 üyesinin topluca intihar ettiğini hatırlatan Özkan, ''Joseph Di Mambro ve Luc Jouret tarafından kurulan Fransız Güneş Mabedi Tarikatı (Ordre Temple Solaire) da kıyametçi bir grup.

Keza Cennetin Kapısı (Heaven's Gate) isimli grup da dünyanın uzaydan gelen afetlerle son bulacağına inanılıyor. Bu grupların pek çok mensubu korkunç sahneleri yaşamamak için intiharı seçti. 1997 Martı'nın başlarında Amerika'da Heaven's Gate (Cennet Kapısı) tarikatının 39 üyesi topluca intihar etti. Keza 1985 Eylül ayında da Filipinler'deki bir tabiat dini tarikatının 68 üyesi topluca hayatlarına son verdi'' diye konuştu.

FBI Ajanlarıyla Çatıştılar

1993 yılının Nisan ayında ABD'de David Koresh tarafından kurulan kıyametçi ''Davidiyen Tarikatı'', Texas eyaletindeki bir çiftlik evinde, FBI ile 51 gün süren silahlı çatışmaya girmiş, neticede tarikatın lideri de dahil olmak üzere 86 üyesi topluca intihar ettiklerinin hafızalarda yer ettiğini kaydeden Özkan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Heide Fittkau tarafından gerçekleştirilen ve 33 kişinin ölümüyle sonuçlanan olay da kıyametçi grupların intiharı teşviklerinin canlı örneklerindendir. Dünyanın dehşet ve hayretle tanık olduğu toplu intihar olaylarının en sonuncusu 2000 yılında Uganda'da yaşandı. 17 Mart 2000'de Uganda'da Manangu isimli köyde 500'den fazla kişi aynı anda topluca kendilerini yakarak intihar etti.''

Minyatür Odalı Gemicikler

Özkan, ilginç dini akımlar arasında yer alan ve Fransız asıllı Claude Vorilhon tarafından 1973 yılında kurulan Ufo Kültü veya Rael Hareketi'nin mensuplarının, ''yeryüzü tabii afetlerle yanacak, bütün dünyayı kaplamış minyatür odalı gemicikler ise bu tarikat mensuplarını uzaya götürecekler, dünya yanarak temizlenme işlemi sonrası da geri getireceklerdir'' inanışına sahip olduğunu söyledi.

Dünya Hayatı Değişmeksizin Kıyamet Kopacak

New Age Hareketi'ne inananlara göre ise dünya hayatı değişmeksizin kıyamet kopacak ve bütün evren ''Yeni Çağ''a göre yeniden dizayn edileceğini ifade eden Özkan, ''Hareketin üyeleri, her şeyin yenilendiği bu hayatta insan tanrısal güç elde edeceklerini inanışına sahipler'' dedi.

Özkan, Osho ve Scientoloji hareketlerinin de benzer karakterli olduğunu ifade etti.

''Evrensel Hayat adlı akımına inanlar da kıyametin kopacağı fakat bu akımının taraftarları hayatta kalacaklarına inanıyor'' diye konuşan Özkan, bu akıma inanların tekrar yeryüzüne gelen İsa'nın ruhuyla bağlantı kurulacak, böylece bin yıllık barış hükümdarlığı sağlanacağı inancını taşıdıklarını söyledi.
Özkan, ''Tanrının Çocukları adlı akıma inananlara göre ise kıyamet yakında kopacak ama kendileri sayesinde dünya yeniden yaratılacak'' ifadelerini kullandı.

Büyük Para Kazanıyorlar

''Kıyamet öncesi uzaylılar bizi kurtaracak'' şeklinde birçok inanışın bulunduğu yeni dini hareketlerin büyük paralar kazandığına da dikkati çeken Özkan, şunları kaydetti:

''Gençleri hedef kitle seçen bu tür dini hareketler sınırsız zevk, ölümsüzlük gibi saçma vaatlerde bulunarak insanları kandırıyor. Taraftarlarını bağımlı yapmak için beyin yıkama, ferdi ve grup terapileri, psikoterapileri, uyuşturucu bağımlılığını yaygınlaştırma, gençliğin cinselliğe olan zaafından yararlanma ve eğlenceye teşvik etme gibi yöntemlere başvuruyorlar.''