Boşanıp, birlikte yaşadılar
G.B. ile eşi E.D., 2009’da anlaşmalı boşandı. Taraflar, çocukları D.S.’nin velayetini anneye bıraktı. G.B., SGK’ya başvurarak 2006’da vefat eden emekli memur babasından kaynaklı ölüm aylığı bağlanmasını istedi. SGK, 1 Kasım 2009’da G.B.’ye ölüm aylığı bağladı. Ancak SGK kontrol memuru 10 Mayıs 2010 tarihli raporunda, G.B. ile eski kocası E.D.’nin birlikte yaşadığının tespit edildiğini belirtti. SGK, bunun üzerine G.B.’nin aylığını kesti. Ayrıca önceki aylıkların da iadesini istedi. Eski eşler hakkında ayrıca ceza davası açıldı.

Ankara 8. Ağır Ceza Mahkemesi, dava sonunda çiftin beraatlerine karar verdi. G.B., eski eşinin çocuğuyla oynamak için geldiği sırada tesadüfen SGK kontrol elemanlarının geldiğini belirterek ayrı yaşadıklarını belirtti. G.B, SGK’nın uygulamasının iptal edilmesini istedi.

1. İş Mahkemesi, boşanan eşlerin birlikte yaşamalarına yasal bir engel olmadığı gibi, kontrol memurlarının denetimi sırasında eski eşini veya çocuğunu görme yasal hakkı olduğundan yapılan işlemin hukuka uygun olmadığı belirtildi. G.B.’nin talepleri kabul edildi.

Dosyayı inceleyen Yargıtay 21. Hukuk Dairesi, kararı bozdu. Daire kararında, davacının eski eşinin, SGK memurlarına eski eşi değil, kardeşi olduğunu söylediğini, gerçek kimliğinin nüfus cüzdanı kontrolü ile ortaya çıktığı belirtilerek, “Davanın ölen babasından aylık almak amacıyla eşinden danışıklı olarak boşandığı halde birlikte yaşamaya devam ettikleri, davacının ölüm aylığını kesme kararının yerinde olduğu” belirtildi.
İş Mahkemesi önceki kararında direnince dosya Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’na geldi. Genel Kurul, oybirliği ile verdiği kararda yerel mahkemenin davacı kadını haklı bulan kararını bozdu.

Sevinmişlerdi
Emekli aylığı için boşanan kadınlar, Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun kararıyla sevinmişlerdi. Genel Kurul, boşandığı eşiyle birlikte yaşasa da bunun kişi özgürlüğü kapsamında olduğunu ve suç konusu yapılamayacağını belirtmişti. Ancak maaşlarda en yetkili yargı organı olan Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, aksi yorum yaptı. Bu durumdaki kadınlara hapis cezası verilemeyecek, ancak maaşları kesilecek.