Çankal, Kemer Grand Haber Hotel'de SS Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifleri Merkez Birliği tarafından düzenlenen Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifleri Genel Değerlendirme Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, trafiğin insanlığın var oluşundan itibaren önemli bir gereksinim olarak ortaya çıktığını söyledi.

Önceleri sorun olarak hissedilmeyen trafiğin nüfus artışı, ihtiyaçlar ve buna bağlı nedenlerle gittikçe artan, faydalarının yanında zararları da hissedilen bir sorun haline geldiğini dile getiren Çankal, ''Son yıllarda hava, demir ve deniz yolu taşımalarının yaygınlaştırılmasına yönelik yoğun yatırım, proje ve çalışmalar kara yolu üzerindeki yükü hafifletti. Trafik sorunu yalnızca ülkemizin değil tüm dünyanın gündeminde en ön sıralarda yer almaktadır'' dedi.

''Dünya Sağlık Örgütü'nün raporlarına göre dünyada her yıl bir milyon 250 bin insan trafik kazalarında hayatını kaybediyor'' diyen Çankal, bu kazalarda 50 milyondan fazla insanın ise yaralandığını kaydetti.

Çankal, Türkiye'de 2012 yılı Ekim ayı sonu itibarıyla 16 milyon 901 bin 785 adet motorlu araç olduğunu, 23 milyon 539 bin 884 kişinin de sürücü belgesi bulunduğuna dikkati çekti.

''Bu yılın 10 aylık döneminde meydana gelen 130 bin 415 ölümlü ve yaralamalı trafik kazasında 3 bin 270 kişi kaza yerinde hayatını kaybetti, 229 bin 385 kişi ise yaralandı'' diyen Çankal, ''Bu dönemde ölümlü ve yaralanmalı trafik kazalarına en çok kamyon, çekici ve tanker cinsi araçların karıştığı görülmektedir. Bu araçların karıştığı kazalarda hayatını kaybedenlerin sayısı, tüm ticari araçların karıştığı kazalarda hayatını kaybedenlerin sayısı göz önüne alındığında yüzde 59.6 ile en öndedir. Tüm kazaların yüzde 98'i insan unsurundan kaynaklanmaktadır'' dedi.

SS Tüm Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifleri Merkez Birliği Başkanı Cemil Ok ise 2012 yılının Dünya Kooperatifler Yılı ilan edildiğini anımsatarak, Birleşmiş Milletler'in tüm ülkelerde kooperatifçiliğin önündeki engelleri kaldıracak ve kooperatifçiliği destekleyecek olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.