Türkiye ve yurt dışından filme olağanüstü bir ilgi gösterildiğini ifade eden Yönetmen Kılıç, "Mayıs sonunda Trabzon'a gelerek Sümela'nın Şifresi Temel 2'nin çekimlerine başlayacağız. Bu film, daha iddialı bir yapıt olacak. Özellikle yeni filmde Karadeniz Bölgesi'ni kullanmak istiyoruz. Ayrıca, Moskova'da da bir haftalık çekimimiz olacak" dedi.

"Sümela'nın Şifresi-Temel" filminde belgesel bir anlatım olduğunu ve Trabzon'un dokusunu yansıtmaya çalıştıklarını belirten Kılıç, güzel tepkiler almanın yanı sıra eleştirilerin de geldiğini dile getirerek, şöyle devam etti:

"Biz sinema filmi yaptık. Sinema filmindeki tüm karakterler, senaristlerin oluşturduklarıdır. Yani biz tamamen sanal tipler yaşatıyoruz. Bunlarda tabi ki kültürel bir birikim de var. İnsanlar para verip sinemaya gidiyor. Sonuç olarak gülüyorlar, ağlıyorlar ya da eleştiriyorlar. Burada karakterleri gerçek sanıp eleştirenler var. Bugüne kadar sinema filmlerindeki imam profili yobaz ve kötü adam şeklindeydi. Oysa biz muzip ve halkın sosyal meseleleriyle ilgilenen bir karakter ortaya koyduk."

Kılıç, şu ana kadar yurt içi ve yurt dışında film gösteriminin 1,5 milyona yaklaştığını kaydetti.

Filmde, "Temel" karakterini canlandıran Oyuncu Alper Kul ise projede yer almaktan dolayı büyük bir gurur yaşadığını ifade ederek, "Bu filmde yer almanın manevi hazzı, babamın ve annemin ait olduğu topraklara tekrar geri gelerek sizlerle kucaklaşmamdır. Bu işin içerisinde olduğum için gurur duyuyorum. İnsanlarımıza bu filmle ulaşmak benim için onur kaynağı" dedi.

Söyleşinin ardından imza dağıtan film ekibi, daha sonra sinemasevenlerle birlikte filmi izledi.