Filistin'de El Fetih yönetimi ile İsrail'in geçtiğimiz yıl Temmuz ayında başlattıkları barış müzakerelerinde geçen 10 aylık sürede İsrail'in Doğu Kudüs ve Batı Şeria'da 14 bin yeni yerleşim birimi inşaatına onay vererek, yeni yerleşim birimleri için inşaata başladığı açıklandı.

Peace Now (Şimdi Barış) adlı grubun yayınladığı rapora göre İsrail yönetimi, Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas ile Temmuz ayında barış masasına oturduğu andan itibaren işgal politikasına ağırlık verdi.
 
İsrail bu süreçte 14 bin yeni yerleşim biriminin inşaatına başladı. Grup arada geçen 10 aylık süre zarfında İsrail'in her gün ortalama 50 yerleşim birimi inşaatı için onay verdiğini duyurdu.
 
Grubun sözcüsü Yariv Oppenheimer yaptığı açıklamada İsrail Başbakanı Netanyahu'nun Temmuz'dan bu yana 14 bin yerleşim birimi onanıyla bu alanda bir rekor kırdığını söyledi.
 
Filistin'de El Fetih yönetimi ile İsrail'in geçtiğimiz yıl Temmuz ayında başlattıkları barış müzakerelerinde geçen 10 aylık sürede İsrail'in Doğu Kudüs ve Batı Şeria'da 14 bin yeni yerleşim birimi inşaatına onay vererek, yeni yerleşim birimleri için inşaata başladığı açıklandı.Oysa Temmuz ayında Amerika'nın arabuluculuğunda başlatılan barış görüşmelerinin önemli şartlarından biri İsrail'in Batı Şeria'daki mevcut yerleşim birimi inşaatlarını durdurmasıydı. Ancak İsrail bu şarta uymadığı gibi tam aksine davranarak yerleşim birimi inşaatlarını rekor düzeyde arttırdı.
 
İsrail ayrıca Doğu Kudüs ve Batı Şeria'dan çekilme konularındaki şartlara da hiç bir şekilde uymadı.
 
İsrail yönetimi 1993 Oslo anlaşması öncesi cezaevine giren ve içerde 20 yılını dolduran 104 esirin serbest bırakılması maddesine uymuştu.
 
104 esiri 4 aşamada serbest bırakmayı kabul eden İsrail, ilk üç kısımda 26'şar esiri salıvermiş son bölümdeki 26 esiri ise 29 Mart'ta cezaevinden çıkaracağını taahhüt etmiş ancak son anda vazgeçerek bu şartı da yerine getirmemişti.
 
Sonrasında yaşanan gelişmelerde ise Filistin yönetimi Hamas ile uzlaşı görüşmelerine başlayıp, milli mutabakat konusunda anlaşınca El Fetih ile İsrail arasındaki barış müzakereleri tıkanmıştı.