Etinin çok kılçıklı ve lezzetsiz olması nedeniyle tüketiciler tarafından tercih edilmeyen ve bulunduğu ortamda baskın ırk haline gelen İsrail sazanını ekonomik anlamda değerlendirebilmek amacıyla Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nde yapılan çalışmada, bu türün balık turşusu ile 7 çeşit köftesi yapıldı.

İsrail sazanı fazlaca kılçık içeriyor

İsrail sazanının en büyük özelliği, yılda 3-4 defa yumurtlamasıdır. Çok çabuk üreyen bu tür, yumurta ve yavrularını yediği diğer türlerin popülasyonunun azalmasına neden olabiliyor ve bulunduğu ortamda baskın ırk haline geliyor.

İsrail sazanı çok fazla kılçık içerdiğinden, etinin diğer balıklara göre tatsız olmasından tüketiciler tarafından tercih edilmiyor.

İsrail sazanının alıcıları arasında Suriye ve Irak bulunuyor.

Salamura yapılarak kılçığı yumuşatıldı

Hazırladığımız salamura ile kılçıkları yumuşatarak tüketim ve lezzet açısından uygun hale getirilebiliyor. Tuz ve organik asit içeren salamura karışımlarında belirli bir süre bekletilen balıktaki kılçık, sorun olmaktan çıkıyor. Salamurada yaklaşık 3-4 ay bekleyen İsrail sazanı balık turşusu olarak değerlendirilebiliyor.

Köftesi de yapılıyor

Köftesi de turşusu gibi kılçığı ayıklanarak tüketilen sazandan önce salamurada kılçığı ayıklamak gerekiyor. Ayıklanan etler kıyma haline getirilip değişik köfte çeşitlerinde kullanılabiliyor.

İsrail sazanı

Carassius gibello da denilen ve gri rengi nedeniyle sazandan güçlükle ayırt edilebilen İsrail sazanının boyu 80 santimetreye ulaşabiliyor. Her türlü iklim şartına dayanıklı olan bu tür, tuzlu suda da bir süre yaşayabiliyor.

İsrail sazanı, aşırı yavrulama ve erkeğinin diğer balık türlerinin dişilerini kısırlaştırabilmesi sonucu bulunduğu ortamda baskın ırk haline geliyor. Binlerce kılçık barındıran İsrail sazanının eti, yüksek miktarda su barındırıyor ve lezzetsiz.