17 Aralık operasyonu kapsamında gözaltına alınan Halkbank Genel Müdürü Süleyman Arslan tutuklanırken, ekonomi yönetimi Halkbank'ta izlenecek stratejiyle ilgili yol haritası belirlemeye çalışıyor.

Dün itibarıyla kulislere düşen son bilgiler heyecan yaratırken, hükümetin Halkbank'la ilgili iki kritik manevra belirlediği ifade ediliyor.

Vatan Gazetesi'nin haberine göre, Halkbank'tan sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan başta olmak üzere ekonomi yönetimi son 24 saati uykusuz geçirdi. Hazırlanan planın hayata geçirilmesi için Başbakan Erdoğan'ın Pakistan dönüşü beklendi.  Başbakan'ın, konuyla ilgili değerlendirmesinin ardından düğmeye basılacağı öğrenildi.

Edinilen bilgilere göre yol haritasının ilk ayağında, hafta sonuna kadar Halkbank'a yeni genel müdür görevlendirilmesi planlanıyor.

Plana göre yeni Genel Müdür, mevcut Halkbank Yönetim Kurulu içinden seçilecek. Bu kapsamda halen Halkbank Yönetim Kurulu Başkan Vekili Süleyman Kalkan'ın ismi öne çıktı. Kalkan, bankaya atanmadan önce 3 yıl Vakıfbank Genel Müdürlüğü yapmış, Mart ayında görevinden alınmıştı. Ardından Halkbank Yönetim Kurulu üyesi yapılmıştı. Ekonomi yönetiminin düşündüğü ikinci isim ise Halkbank'ın yıllarca Genel Müdürlüğünü yürütmüş olan Hasan Cebeci. Cebeci, halen bankanın Yönetim Kurulu Başkanı ve bankayı iyi tanıyor.

BDDK'ya bildirilecek

Son kararı vermek üzere önceki akşam Pakistan'dan dönen Başbakan Erdoğan'ın talimatına göre, Genel Müdür Süleyman Arslan görevden alınacak ve belirlenen yeni isim onay için BDDK'ya gönderilecek.

Halen banka yönetim kurulunda bulunan isimler arasından atansa bile yeni ismin genel müdürlük göreviyle ilgili imza atabilmesi ve yetki kullanabilmesi için BDDK'nın onayı gerekiyor.

Sistem şöyle işleyecek: Yasal olarak belirlenen isim atanacak ve ardından bu isim BDDK'ya bildirilecek. BDDK'nın 7 gün içinde itiraz etmemesi halinde, söz konusu isim genel müdürlük görevine ilişkin imza atabilecek ve yetkilerini kullanabilecek.