İstikbal-i kıble namazın şartlarından birisidir. Dolayısıyla dinimizin en önemli ibadetlerinden birisi olarak kabul edilen namaz Mescid-i Haram yani Kâbe cihetine doğru kılınmalıdır. Mekke şehrinde bulunan Mescid-i Haram (Kâbe)nin bina veya arsası kıble istikametimizi teşkil eder. Kıble cihetine yönelmek namazın sıhhati açısından pek mühimdir. Bakara Suresi 144. ayette mealen; "(Ey Muhammed!) Biz senin çok defa yüzünü göğe doğru çevirip durduğunu (vahiy beklediğini) görüyoruz. (Merak etme) elbette seni, hoşnut olacağın kıbleye çevireceğiz. (Bundan böyle), yüzünü Mescid-i Haram yönüne çevir. (Ey Müslümanlar!) Siz de nerede olursanız olun, (namazda) yüzünüzü hep onun yönüne çevirin. Şüphesiz kendilerine kitap verilenler, bunun Rabblerinden (gelen) bir gerçek olduğunu elbette bilirler. Allah, onların yaptıklarından habersiz değildir." buyurulmaktadır.
Cami veya salih bir kimsenin verdiği haber neticesinde kıbleyi kolayca bulabilirsiniz. Fakat cami veya mescit bulunmayan ve kıbleyi kimsenin bilmediği bir yerde kıble yönünü nasıl tespit edeceğiz? Bu önemli sorunu aşmanın en kolay yolu pusula ile kıblenin tespit etmektir. Pusulalı seccadeler veya pusula kullanmasını bilen kimsenin bulunduğu yerin kıble açısını da biliyor olması sonucunda kolayca kıble yönü bulunabilir. Kıble Pusulası platform veya uygulamaları da işinize yarayacaktır. Pusula ile manyetik sapma oranının da hesaba katılarak kıble istikametini bulmakta zorluk çekenlere bir başka yöntemi önerebiliriz. Bulunduğunuz yerin namaz takvimindeki cetvelin sonunda yer alan Kıble Saati sütunundaki vakitte güneşe doğru yüzünü dönen, Kâbe cihetine dönmüş ve o yerin kıblesini bulmuş olur. Çok pratik olan Kıble Saati yöntemi kullanmanızı bilhassa öneririz.
Akrep ve yelkovanlı saati gökyüzüne doğru yatak şekilde tutun. Akrebi güneşe doğru çevirecek şekilde dönün. Akrep ile 12 rakamı arasındaki açının orta hattı güneyi gösterecektir. Bunun tersi kuzey olacaktır. Buradan hareketle artık kıble yönünüzü rahatlıkla bulabilirsiniz. Kıbleyi Göster denilince uygulanabilecek yine basit yöntemlerden birisi de güneş ile yön tayinine dayanır. Bildiğiniz üzere güneş sabahları doğu, öğleden sonra ise batı yönündedir. Örneğin sabahları güneşe yüzünü dönen kimsenin sağ tarafı güney, sol tarafı kuzey olacaktır. Veya öğleden sonra güneşe doğru sol kolunuzu uzattığınızda sağ kolunuz doğu, önünüz kuzey arka yönünüz ise güneyi gösterecektir. Buradan hareketle de çok rahat kıble yönünüzü bulabilirsiniz.
Günümüz internet teknolojisi ile Google Haritaları kullanarak da çok pratik şekilde kıble yönünüzü bulabilirsiniz. Kıble Bul sitesinde Google Maps haritaları yardımıyla evinizin, işyerinizin çatısına kadar inerek kıble yönü çizgisi ile kıble istikametinizi zahmetsizce belirleyebilirsiniz. Bu konuda daha fazla bilgi için Kıble Bul sitesine gözatmanızı tavsiye ederiz.