Kaymaklı Kilisesi, Trabzon'un 3 kilometre güneydoğusunda, Çukurçayır beldesi Mısırlı Mahallesi Manastır Caddesi'nde bulunuyor. Değirmendere vadisine bakan yakada 1424 yılında inşa edilmiş, ortada tek apsisli kilise, kuzey batıda çan kulesi, güney doğuda ise küçük bir şapel ve manastırın yer aldığı yapılar topluluğundan oluşuyor.

Birçok defa onarım görmesine rağmen harabe durumdaki kilise ve manastırın bazı bölümleri yakılmış. En eski kısmı beşken apsis bölümü olan kilisenin içerisindeki freskler 18. yüzyıla ait.

Kilisenin tapusu, eşi Keziban Kantekin ile birlikte aynı arazi üzerine sonradan inşa ettiği evde yaşayan 78 yaşındaki Haşim Kantekin'in elinde.

Kantekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kilisenin de üzerinde bulunduğu arazinin babasından kaldığını belirterek, "Araziyi kardeşler arasında pay ettik. Kaymaklı Kilisesi'nin ve kiliseye ait bazı bölümlerin bulunduğu 2.5 dönümlük arazi bana düştü" dedi.

Kantekin, kilisenin boş olduğunu, içerisine bir şey koymadıklarını belirterek, "Burada doğdum ve büyüdüm. Kiliseyi elimden geldiği kadar korudum, korumasam yıkılmıştı. Gelen öyle giremiyor, benden alacak anahtarı ki girsin. Bize geliyorlar, anahtarı veriyoruz, ziyaret edip gidiyorlar" diye konuştu.