İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şen, bu yıl yurtta kış mevsiminin geçen yılki gibi soğuk geçeceğini bildirdi.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen, kuzey yarım kürede Almanya'dan başlayıp Türkiye'ye kadar inen bölgenin bu yıl mevsim normallerinde bir kış geçireceğini söyledi.

Bu yıl soğuk bir kış geçecek olmasının nedenini kuzey kutbunda sıcak geçen yaz günlerine bağlayan Prof. Dr. Şen, şunları kaydetti:

''Geçen yıl kuzey kutbunun temmuz ayı sıcaklıklarında 4 derecelik bir artış oldu, bu yıl da Grönland'ın temmuz ayı sıcaklıklarında 7 derecelik bir artış ölçüldü. Deniz yüzeyindeki buzlar güneşten gelen radyasyonu yansıtır, deniz suyu ise emer. Buzların alanı küçüldüğü zaman güneşten gelen radyasyonu deniz suyu tarafından daha fazla emilir. Isınan deniz suyu üzerindeki havayı daha fazla ısıtır.

Yükselici hareketler bu bölgedeki jet akımlarının yönlerini değiştiriyor. Dolayısıyla değişikliğin olduğu kutuptaki soğuk havayı güney enlemlere doğru basıyor. Bu yıl da böyle olacağını bekliyoruz. Bu yıl kış mevsimi soğuk geçecek, Türkiye'deki kışın geçen yılki kış gibi olacağını tahmin ediyorum. Almanya'dan başlayıp Türkiye'ye kadar inen bölge bu yıl mevsim normallerinde bir kış geçirecek. Nerede o eski kışlar demeyeceğiz, bu kış da soğuk geçecek.''