KTÜ, 45. Mezuniyet töreni bugün akşam saatlerinde KTÜ Kanuni Kümpüsü’nde yer alan KTÜ Stadı’nda yapıldı. Saat 18:00’da başlayan mezuniyet törenine Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, AK Parti Trabzon Milletvekili Aydın Bıyıklıoğlu, Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu il kurum müdürleri ve STK temsilcileri ile öğrenciler ve aileleri katıldı.
Mezun olan yaklaşık 6 bin 500 öğrenci ve öğretim görevlilerinin katıldığı kortej yürüyüşü ile başlayan mezuniyet töreni ardından konuşmalarla devam etti.



İLK DEFA BİR ÖĞRENCİ TÜRBANIYLA KONUŞMA YAPTI

Törende ilk olarak okul birincisi KTÜ Fatih Eğitim Fakültesi Okul Öncesi Öğretmenliği Bölümü mezunu Burcu Orak bir konuşma yaptı. Bu noktada KTÜ’de bir ilk yaşandı. KTÜ’de ilk defa türbanlı öğrenci okul birincisi olurken, kürsüye de türbanı ile çıkarak konuşma yaptı.



OKUL BİRİNCİSİNİN KPSS İSYANI
Burcu Orak konuşmasında Kamu Personeli Seçme Sınavına değinince büyük alkış aldı. Orak, şu şekilde konuştu: “KPSS Sonucuna göre mücadele etmek ve onun sonucunda göre hayatımızı şekillendirmeye çalışacağız. Biz başka alanlara gitme zorunluluğu bırakmadan ülkemizin aydınlık yarınlarına katkıda bulunmak istiyoruz. Ve yine bizlerden sonra bu sıralara gelecek kardeşlerimizin mezun olduktan sonra aynı kaygılarla karşılaşmamaları bizlerin siz değerli devlet büyüklerinden en büyük isteğidir. Meslek hayatımızın ilk engelini atladığımızı düşünürken yeni yeni mücadelelere girişeceğiz” diye konuştu.


TEK DEVLET TEK MİLLET TEK BAYRAK
Orak’ın ardından, KTÜ Rektörü İbrahim Özen bir konuşma yaptı. Özen, “Bildiğiniz gibi en iyilerin tercih ettiği bir üniversite ulusal ve uluslar arası saygınlığı olan eğitim ve araştırmada öncü bir KTÜ için bütün gücümüzle el ele hep birlikte çalışmaya devam edeceğiz.
Bugün yüksek öğreniminizi tamamlayarak KTÜ’nün mezunlar ailesine katılıyorsunuz. Biliyorum ki mezuniyetinizden dolayı coşkulu heyecanlı ve mutlusunuz. Ama yine biliyorum ki arkadaşlarınızdan okulunuzdan ve bu güzel şehirden ayrılacağınız için biraz buruk birazda üzüntülüsünüz.
Şimdi artık yeni hayaller kurma yeni ufuklara yelken açma zamanı. Akıl ve bilimin rehberliğinde azimle çalışmaya devam ediniz.
Cumhuriyetimizin temel ülküsünden asla vazgeçmeyeceğiz. Tek millet, Tek Devlet, Tek Bayrak ülküsünden asla vaz geçmeyeceğiz. Ne mutlu Türküm diyene” dedi.


İNSANLARIN RENGİNE SOYUNA SOPUNA
Trabzon Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu ise, öğrencilerden Trabzon’u hiç unutmamalarını isteyerek başladığı konuşmasına, okul birincisi Orak’ın türbanını kast ederek şu şekilde devam etti:
“ Buradan ayrılacak olsanız bile mutlaka zaman zaman gelmelisiniz. Gönlünüzde Trabzon sevgisi mutlaka olsun. İnsanları rengine soyuna sopuna, kılık kıyafetine göre ayırmayan yüreklerinin temizliğine ve güzelliğine bakan bilimsel çalışmalarına bakan ve onları tüm insanlığa bir kazanım olarak yetiştirmeye gayret eden temel insan hak ve özgürlüklerini önceleyen bir üniversiteyi görmekle sizlerle ve üniversiteyi iftihar ediyoruz”


ÜLKENİN EN ÖNEMLİ KAYNAĞI
Trabzon Valisi Kızılcık ise, “Her şeyden önce bu güzel tabloyu görünce heyecanlanmadığımı söylesem çok doğru konuşmuş olmam. Bu nedenle bu genç nüfusun kaliteli bir eğitim almasını sağlayan eğitim alanında hiçbir fedakarlıktan kaçınmayan sayın Başbakanımıza hükümetimize huzurlarınızda şükranlarımızı arz etmek istiyorum. Zira yaklaşık yarım saatlik mezunlarımızın geçişinde gerçekten altı bin 500 yüz genç beynin bilimsel ve insan sevgisi ile ve dünyada huzurun barışın egemen kılınması düşüncesi ile yetişmiş bu genç tablonun kadronun ekibin değişen ve gelişen ülkemizin en önemli kaynağı olduğunu beşeri sermayesi olduğunu zihninden geçirmeden edemedim.” Dedi.


İLK DEFA MEZUNİYET TÖRENİNE KATILDI
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’da Bakan olduktan sonra ilk defa bir üniversitenin mezuniyet törenine katıldığını ifade ederek, “Bir öğrenci olarak öğretim üyesi ve bir baba olarak olarak defalarca mezuniyet mutluluğu yaşadım. Ama bir bakan olarak ilk defa bir mezuniyet törenine katılıyorum. O da KTÜ’ye nasip oldu büyük bir mutluluk duyurum” dedi.


BİR TOHUM FİDAN HALİNE DÖNÜŞTÜ
Trabzon’da dolaşırken bir çok kişinin yüzünde mezuniyet mutluluğunu gördüğünü ifade eden Bakan Davutoğlu, “ Bugün mutluluğu doyasıya hak ediyorsunuz. Bir tohum bir fidan haline dönüştü. Ülkeye emanet ediyorsunuz. Bizlerde sizin emanetlerinize saygı duyacağız ve bu gençleri geleceğe hazırlayacağız.


DAVUTOĞLU; İLGİNÇ BİR ANISINI ANLATTI
İnsanlık tarihinde hiçbir ilişki hoca talebe ilişkisi kadar asli ve kutsal değildir. Ben bunu yaşadım. Ben çok onurlu bir görev yürütüyorum. Türkiye Cumhuriyeti’ni dünyada temsil etmek asil bir gurur. Ama hep özlediğim şey öğrencilerimle sınıfta buluşabilmek. Ne zaman bir üniversiteden davet gelse içim kıpır kıpır oluyor. Bugün bu mutluluğu bana yaşattığınız teşekkür ediyorum. Hiçbir mevki hocalıktan kutsal değildir. Dışişleri Bakanlığını üstlendiğimde akademik geçmişimden dolayı bazı büyükelçiler bana hocam derlerdi sonra özür dilerlerdi. Bende onlara, “Bir daha hocam diye bana hitap etmek dolayısı ile özür dilemeyin. Bütün makamlar ve mevkiler geçicidir. Ama hocalık bakidir” dedim” diye konuştu.


KENDİNİZE GÜVENİN
Davutoğlu öğrencilere kendilerine güvenmelerini tavsiye ederek, “Kendinize güvenin ülkenize güvenin milletinize güvenin.
Bugün mezun oldunuz ama hayat yeni başlıyor. Kendinize güveninizi hiçbir zaman kaybetmeyin. Çünkü bu aziz milletin tarih içinde yapacağı çok aziz misyonlar var. Siz bu misyonları ifade edeceksiniz. Ülkenize güvenin son 2 yıl içinde Türkiye’nin çevresinde mezunlar iş bulamama bir kısmında mezuniyet töreni bile yapamıyorlar.


ARANIZA FİTME GİRMESİN
Ama geleceğe umutla bakan gençlerimiz var sizsiniz. Alnı öpülesi gençlersiniz. Bu bayrakları bugün dalgalandırırken, gelecekte de bu bayrakları en yüce makamlara taşıyacağınıza eminiz. Aranıza hiçbir fitne girmesine izin vermeyin. Bu fitne odaklarına izin vermeden Türkiye’nin neresinden olursak olalım bu ülkenin onurlu vatandaşları olarak tarihte hak ettiğimiz yeri alacağız.
Bizim doğal kaynımız yok, ama bizim kaynağımız sizlersiniz” dedi.
Konuşmaların ardından, okulda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi ve ant içildikten sonra hep birlikte kep atıldı.
Bu noktadan sonra ise öğrenciler ve aileleri saha içerisinde hep bir arada çalınan müzikler eşliğinde oyunlar oynadı.