Kumcağız, soyut düşüncenin 0-10 yaş arasındaki çocuklarda henüz gelişmediğini, bundan dolayı da bu yaşlardaki çocukların kurban kesimini izlemesinin ileride büyük sakıncalar doğurabileceğini söyledi.

Kurban keserken ya da kestirirken gözden kaçan bazı olayların, çocukların geleceğini etkileyebileceğini dile getiren Kumcağız, şunları kaydetti:

"Kurban kesimine 10 yaş ve altındaki çocukların tanık olmaları, ileride beslenme bozukluğundan, saldırganlığa kadar varan birçok psikolojik soruna neden olabilmektedir. Kurban kesiminde hayvanın zorlanarak yere yatırılması, kesilmesi ve kan akıtılması gibi eylemler kesinlikle çocuklara gösterilmemelidir. Bu tür davranışlar çocukların kişilik gelişimlerinde korku, şaşkınlık ve anlayamama duygusuna neden olabilmektedir. Önemli bir sorun da, kesim eylemini gerçekleştiren kişiye karşı kalıcı korku oluyor."

Kurbanlığı çocuklara sevdirmeyin

Kurban kesimi öncesi çocuklara hayvanın okşatılarak sevdirilmemesi gerektiğini vurgulayan Kumcağız, şöyle devam etti: "Bu tür davranışlardan hemen sonra hayvanı kesmek, çocukta tam bir çelişki yaratıyor. Çünkü çocuğun az önce sevdiği, okşadığı hayvan gözünün önünde kesilmiştir. Ebeveynler, büyüme döneminde çocuklarına hayvan sevgisini aşılamak için ev ortamında hayvan bakmalarına izin veriyor. Diğer taraftan kurban bayramında kesilen hayvanların görülmesi çocuğun kafasında bir ikilem oluşturuyor. Çocuk bu yaşadığı travma sonucunda ileride anne ve babasını da kaybetme korkusuyla yaşayabiliyor. Sevdiklerini kaybedecekmiş gibi düşünüyor. Bu durum çocukta sıkıntı ve depresyona neden olabilir."

Hatalı kurban kesimi görüntülerine dikkat

Kurban Bayramı’nda hayvanların, çocukların göremeyeceği yerlerde kesilmesi gerektiğinin altını çizen Kumcağız, hatalı kurban kesimiyle ilgili görsellerin yayınlanmasının da çocuğun ruhsal durumunu olumsuz etkileyebileceğini belirtti.

Medyaya da aileler kadar sorumluluklar düştüğünü dile getiren Kumcağız, "Kurbanla ilgili haberler yapılırken medyanın bu görüntüleri yayınlamasında seçici olması gerekir. Çünkü çocuklar, televizyonda izledikleri bu görüntülerden de fazlasıyla etkilenebilir" dedi.