Maltepe’deki Dumlupınar İlköğretim Okulu’nun ana sınıfında eğitim gören 6 yaşındaki Efe Boz, 12 Mayıs 2010’da gittiği tuvalette lavabonun üzerine düşmesi sonucu hayatını kaybetti. Okul yönetimi, Efe’nin yaramaz olduğunu, ölümünde bir ihmallerinin bulunmadığını ileri sürdü.  Boz ailesi ise hukuk mücadelesi başlattı. Kartal Cumhuriyet Savcılığı, 4 yönetici için 2 yıla kadar hapis istemiyle dava açtı.
Aile de İstanbul Valiliği ve Milli Eğitim Bakanlığı hakkında İstanbul 6. Bölge İdare Mahkemesi’nde açtıkları davada 1 milyon lira tazminat talep etti. Davalı kurumlarca mahkemeye verilen savunmada, kurumun herhangi bir hizmet kusurunun olmadığı dile getirilerek davanın reddi istendi.

‘Lavabo sağlam değildi’

İdarenin avukatı, “Eğitim, öğretim tarihinde bir başka benzeri olmayan bir olaydır. Efe Boz’un birlikte düştüğü lavabonun ve diğer lavaboların sallanmadığı, sorun olsaydı görevliler tarafından fark edileceğini bilinmektedir. Emniyetin olay yeri tutanağında tahta bir sandalyenin olduğu görülmektedir. Efe tarafından bu sandalye ile lavaboya çıkma ihtimali mevcuttur. Yaşıtlarına göre daha iri olan Efe’nin ağırlığını lavabonun taşımadığı ihtimal dahilindedir. Aile tazminat için insafsızca iddialarda bulunuyor” dedi.
Ancak İstanbul 6. İdare Mahkemesi’nde İstanbul Valiliği ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın Boz ailesine 25 bin lirası maddi, 250 bin lirası manevi, toplam 275 bin lira ödenmesine karar verildi. Mahkeme, kararında, “Efe’nin ölümüne neden olan lavabonun çocuklar için uygun sağlamlıkta yapılmadığını, gerekli bakımlarının da yapılmadığını ve çocuğun 20 dakika yalnız bırakılmasına” dikkat çekti.
2,5 yıldır ailenin savunduğu tüm iddiaları kabul eden mahkeme böylece anne Nurdan Boz için 100 bin lira, baba Kemal Boz için 100 bin lira, abla Yağmur Boz için 50 bin lira ödenmesine hükmetti. Ayrıca maddi tazminat olarak 25 bin TL ödenmesine karar verildi.

Diğer davalara örnek olacak

Baba Kemal Boz, kararın maddi yönünün kendilerini hiç ilgilendirmediğini, önemli olanın devletin suçunu kabul etmesi olduğunu belirterek, “Mahkeme sorumluluğun okul yönetiminde olduğunu kabul ederek tazminat ödemeye mahkum etti.
Biz Efe’nin 6 yaşında ve suçsuz olduğunun peşindeyiz. Suçu ölen oğlumun üzerine atanlara cevap olmalı” dedi. Anne Nurdan Boz ise, “Oğluma yaramaz damgası vurarak ölümünden tek onu sorumlu tuttular. Şimdi bu karar ile oğlumun ölüme terk edildiği ortaya çıktı. Paranın miktarı değil oğlumun nasıl ölüme gönderildiğinin ortaya çıkması sevindirici” diye konuştu. Ailenin avukatı Hasan Girit ise, bu kararın şimdiye kadar verilen en büyük para cezası olduğunu söyledi. Girit, “Paranın miktarı önemli değil ancak taleplerimiz tam karşılanmadığı için itirazımızı yapacağız. Okul yönetiminin suçlu olduğunun görülmesi diğer davalara da örnek olacaktır” dedi.