Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), FATİH Projesi kapsamında gelecek yıl öğrencilere dağıtılacak tablet bilgisayarların, Türkiye'de kurulacak bir tesiste yerli üretiminin yapılması için son hazırlıklarını yapıyor.

Bakanlığın, öğrencilere dağıtımını planladığı ve yerli üretim şartı getireceği 10 milyon 600 bin tablet alımına ilişkin ihale sürecinde, 7 firma yarışıyor.

MEB Yenilik ve Eğitim Teknolojileri (YEĞİTEK) Genel Müdürü Dinçer Ateş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, FATİH Projesi'nin eğitim ve donanım olmak üzere iki boyutunun bulunduğunu anlattı.

Yerlilik oranı kademeli arttırılacak

Yerli tablet üretim tesisi ihalesinde yarışacak şirketlerin belirlendiğini bildiren Ateş, bu şirketlerin yeterliliklerin kontrol edildiğini bildirdi.

Ateş, yerli tablet prototipi üretim aşamasına gelindiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Toplamda, 10 milyon 600 bin yerli tablet ihalesinde, 7 firma yer alıyor. Tamamı, Türkiye'de üretim yapmak üzere müracaat eden firmalar. İhale süreci başladı ve bu yıl içinde sonuçlanacak. Firmalar, bize üretebilecekleri tablet prototipini getiriyorlar, biz de onlara eğitim ve teknoloji açısından istediklerimizi aktarıyoruz. Birer prototip üzerinde anlaşıp daha sonra fiyat tekliflerini alarak ihaleyi sonuçlandıracağız. Yerlilik şartlarıyla üretimi yapılan ilk tabletleri, gelecek yılın ilk çeyreğinde dağıtmayı planlıyoruz. İlk yıl için alacağımız tabletlerin yerlilik oranı daha düşük olacak ancak daha sonra giderek artacak. Böylece sektöre de imkan ve zaman kazandırmış olacağız. Böyle devasa bir yatırımı, bir kaç ay içinde bir firmanın yapıp üretime geçmesi teknik olarak mümkün değil. Otomotiv sektöründe olduğu gibi tablette de yan sektörler olan yazılım, alt komponent, dağıtım, organizasyon sektörleri de gelişecek."

Tabletin hangi bölümünün hangi oranda yerli üretileceği konusunda, TÜBİTAK'la birlikte bir çalışma yaptıklarını da bildiren Ateş, buna göre, tabletlerin hangi parçalarının maksimum yerlilik oranına ulaşabileceği bilgisine sahip olduklarını sözlerine ekledi.