Dünyada meşrubat piyasasını elinde bulunduran Coca-Cola şirketi, yıl sonuna kadar düzenlediği yeni kampanyasında tüketicilere şişelerin üstünde Coca-Cola ismi yerine kendisinin ya da bir yakınının ismini bastırma imkânı sunuyor. Haftalık Knack dergisinin haberine göre, yarım litrelik meşrubat şişelerini kapsayan kampanyada Muhammed ismine yer vermeme kararı alındı. Belçika'da 1983 ila 2000 yılları arasında çocuklara konan en popüler 150 ismin seçildiği kampanyada Muhammed ismi listenin en başlarında yer almasına karşın, Müslümanların tepkisini çeker endişesi ile Muhammed ismi listeden çıkartıldı.

Coca-Cola Belçika'nın sözcüsü Aurelie Gerth, yaptığı açıklamada ‘‘Listedeki her ismi kampanyamıza dahil etmediğimiz doğru. Seçilen isimlerle bir kişi ya da grubu rahatsız edip etmeyeceğimizi araştırdık. Belçika Müslüman Temsil Kurumu (Executif) ile yaptığımız görüşmede Muhammed isimli şişelerin kullanılmaması tavsiye edildi. 150 isimli listede tek Arapça isim olan Muhammed'i bu yüzden listeden çıkartma kararı aldık.'' şeklinde konuştu.

"MUHAMMED İSMİ HASSAS BİR İSİM"

Belçika Müslüman Temsil Kurumu (Executif) Başkanı Şemsettin Uğurlu ise Cihan'a yaptığı değerlendirmede Coca-Cola'nın kendisi ile geçtiğimiz yıl konuyu görüştüğünü ifade etti. Uğurlu, kendisi açısından böyle bir kampanyada Muhammed isminin konulmasında sıkıntı olmadığını bununla beraber bir takım çevrelerin bundan rahatsızlık duyabileceğini şirket yöneticilerine aktardığını söyledi. Uğurlu ‘‘Biz kampanyanın mahiyetini biliyoruz, fakat sokaktaki vatandaş ‘Coca-Cola, Muhammed ismini kullanarak reklam yapıyor' noktasına getirebilirler. Kararın tabiî ki onlara ait olduğunu belirttim. Fakat bu ismin bazı insanların yanlış anlamasına yer vermemek için kullanılmaması gerektiğini ifade ettim. Muhammed ismi sadece sokaktaki birilerin ismi değil, karikatür krizi ile Avrupa gündemine taşınan farklı boyutları olan hassas bir isim.'' değerlendirmesinde bulundu.

TENEKE KUTULARDA DİLEYEN İSTEDİĞİ İSMİ BASABİLECEK

Coca-Cola şirketi ise farklı yorumlara sebebiyet verip bir kesimi rahatsız etmemek için Muhammed isminin kampanyadan çıkartılmasına karar verdiklerini belirtti. Buna karşın, yakın gelecekte özel teneke kutuların üstüne dileyenin istediği ismi basabileceği bir makineyi piyasaya sürecekleri kaydedildi.

Muhammed isminin Belçika'nın yanı sıra Fransa, İngiltere ve Hollanda'daki Coca-Cola kampanyasında kullanılmayacağı öğrenildi. Belçika Ulusal İstatistik Müdürlüğü'nün verilerine göre son yıllarda başkent Brüksel Bölgesinde erkek çocuklarına konan en popüler isim; Muhammed.