Öğretmenler günü Türkiye’de 1981 yılından itibaren, Atatürk’ün başöğretmen seçildiği 24 Kasım tarihinde kutlanmaktadır ve bu gün, “Öğretmeneler Günü Kutlama Yönetmeliği”ne tabidir. Bu özel günde, öğretmenliğin ne kadar önemli ve kıymetli bir meslek olduğunun vurgusu yapılmakta ve öğretmenlere bir anlamda teşekkür edilmektedir. Dünya’nın pek çok ülkesinde yapılan öğretmenler günü kutlamaları, ülkelerin kendi tarihsel ve kültürel mirası üzerinden şekillenmektedir. Türkiye’deki öğretmenler günü kutlamalarında geleneksel olarak, özellikle ilköğretim öğrencileri, öğretmenlerine hediyeler taktim ederler. Kasım ayının gelmesi ile öğrencileri ve verileri, onlarca Öğretmenler Günü Hediyeleri arasından, hangi hediyeyi alacakları konusunda bir heyecan sarar.

Bir öğretmen için en güzel hediye, öğrencilerinin başarılı olduğunu görmektir. Yine de öğrenciler, tamamen duygusal ve samimi niyetlerle öğretmenlerine hediye verme hevesine kapılır. Bu bir anlamda, yerleşik kültürel bir mirastır. Bu noktada hangi hediyenin alınacağı ile ilgili kafalar da karışmaya başlar. Onlarca seçenek arasından hangisinin tercih edileceği gerçekten de fazla mesai gerektirebilmektedir. Özellikle alıveriş merkezleri ve mağazalar Kasım ayında pek çok ürüne öğretmenler günü ayı olması dolayısıyla indirim uygularlar. Mağazalar ayrıca, öğretmenler günü ile ilgili özel tasarım hediyelik ürünler de üretirler.

Öğretmenler Gününe Özel Hediyeler
Öğretmenler Günü, maddi karşılığı olan bir gün değildir. Bu nedenle öğrencinin ya da velinin ağzından yazılmış, samimi bir not ya da mektup oldukça güzel bir hediye olacaktır. Öğrencileri işleyen ve böylece onların geleceklerine de dokunan öğretmenler için, öğretmenler günü hediyeleri arasından hangisinin alınacağı ile ilgili onlarca seçenek bulunmaktadır. Standart bir hediye almak istemiyorsanız özel günler için üretilen çeşitli aksesuarlar sizin için bir tercih olabilir. İçine istediğinizi yazdırabileceğiniz fotoğraflı plaketlerden, madalyonlara kadar pek çok çeşit ürün bulabilir ve üzerlerine dilediğinizi yazdırabilirsiniz. Öğretmenlik denilince ilk akla gelen nesneler kalem ve defterlerdir. Kalem ve defter, okuma yazma ediminin birer simgesidir adeta. Bu sebeple zarif bir dolma kalem ya da ince kaplamalı bir ajanda almayı tercih edebilirsiniz. Öğretmeni yakinen tanıyor, onun ilgi alanını ya da ihtiyaçlarını biliyorsanız, bu doğrultuda, kişinin işine yarayacak bir hediye alabilirsiniz. Saat, kolye, küpe gibi giyim aksesuarları da oldukça fazla tercih edilen hediyelik ürünlerdir. Bunlardan birini de seçebilirsiniz.
Öğretmene, bakınca öğrenciyi hatırlayabileceği hediyelik eşyalar almak da anlamlı olacaktır. Bu kategoride fotoğraf çerçevesi ya da masa saati gibi dekor eşyalarından, özel olarak yaptırdığınız bir kupaya ya da diğer ev dekorasyon aksesuarlarına kadar pek çok ürün bulmak mümkündür. Yine öğretmenler gününe özel olarak yaptırabileceğiniz, özel üretim öğretmenler günü çikolataları bulunmaktadır. Bu çikolataların üzerine öğretmenin adını yazdırabilir ya da benzer şekilde, çikolata kaplama kağıtları üzerine yazılar yazdırabilirsiniz. Branş öğretmenine hediye alımlarında, öğretmenin alanına uygun, ihtiyaç duyabileceği bir hediye tercih edebilirsiniz. Matematik öğretmenine sayılarla ilgili, coğrafya öğretmenine haritalarla ilgili ya da müzik öğretmenine enstrümanla ilgili gibi. Öğretmenler günü hediyeleri ile ilgili olarak; ebeveynlerin, çocuklarını teslim ettikleri öğretmenlere, emeklerinin karşılığı olarak teşekkür edilmesinin çok anlamlı olduğunu belirtmek gerekmektedir. Son olarak eklemek gerekir ki, 24 Kasım’ın öğretmenlere ayrılmış olması, öğretmenlik mesleğine ve bu mesleği icra eden öğretmenlere başlı başına bir hediyedir.