Barcelona’da düzenlenen MWC 2013’e Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım da katıldı. Bakan Binali Yıldırım, Turkcell CEO’su Süreyya Ciliv ve Qualcomm Avrupa Başkanı Enrico Salvatori’nin katıldığı toplantıda Türkiye’nin yeni projesi konuşuldu.

%100 Yerli Modelin Kod Adı: Gebze!

“Gebze” adıyla üretilmesi beklenilen modelin tasarımı, endüstrisi ve yazılımı tamamen Türk mühendislere ait olacak. Söz konusu olan telefon Turkcell’e ait arayüze, Türk kullanıcılarının gereksinimine uygun zengin bir uygulama marketine sahip olacak. Donanım ve yazılım olarak kullanıcıya özgürlük sunacak olan Gebze, donanım olarak en son teknolojiyi sunmaya hazırlanıyor.

Yapılan basın toplantısında, Turkcell ile dünyanın mobil teknoloji lideri Qualcomm arasında, akıllı telefonların yanı sıra ilerleyen tarihlerde tablet teknolojisinin de geliştirilebileceğine yönelik Ar-Ge faaliyet anlaşması da imzalandı.

 

Neden Ar-Ge, Neden Gebze?

Turkcell Teknoloji, bu yapılan Ar-Ge izni sayesinde Gebze’de 700 kişilik yazılım ve tasarım geliştirme üssü açmayı hedefliyor. Gebze’de kurulacak üs sayesinde üretilen her 1 milyon cihazda cari açığın yarısının kapatılması hedefleniyor. Alınan Ar-Ge izni sayesinde Qualcomm işlemci sayesinde bu telefona özel uygulamalar geliştirilebilecek.