Kadınların topuklu ayakkabı tutkusunun çoğu zaman ayakta acı veren yaralara ve parmak deformasyonlarına sebep olduğuna dikkat çeken Op. Dr. Tunç Polat Edizsoy, topuklu ayakkabılarıyla güne başlayan kadınların ayak çilesinin yanlarında taşıdıkları babetler sayesinde bir nebze giderilse de, toplumda en yaygın görülen ayak problemlerinin başında parmak deformasyonunun geldiğini söyledi.

Edizsoy, ne pahasına olursa olsun topuklu ayakkabıdan vazgeçmeyen kadınlara, 4 santimi aşmamalarını tavsiye etti.

Ayak başparmaklarında şekil bozukluklarına sebebiyet veren halluks valgus hastalığının ucu sivri, yüksek topuklu ayakkabılardan kaynaklanabildiğini kaydeden Op. Dr. Tunç Polat Edizsoy, geniş taraklı yumuşak derili ayakkabılarla bozukluğun ilerlemesinin çok büyük ölçüde engellenebileceğini belirtti.

Ayaktaki ağrıları ciddiye almak gerektiğine işaret eden Edizsoy, “Toplumda en yaygın olarak görülen ayak problemlerinin başında, başparmak deformitesi geliyor. Ayak sağlığı için kadınların giydiği ayakkabının topuk ve taban kısmı ince tabanlı (babet ayakkabı gibi) olmayacak. Yerden gelen tepkiyi emecek şekilde taban ve topuk kalınlığı olacak. Yüksek topuklu ayakkabılar omurgayı bozduğu gibi ayak sağlığına da zarar veriyor. Uygun ayakkabı dar, parmak uçları sivri, dar burunlu, sert tabanlı olmamalı. Derisi yumuşak olmalı. Aslında en önemlisi ayağın kendini en doğal hissedebileceği ayakkabıdır. Bunun istisnaları da var. Bazı ayak durumları var ki, onlarda sert taban tavsiye ediyoruz. Sentetik, naylon, lastikli çorap tavsiye etmiyoruz" dedi.