Osmanlı İmparatorluğu 10. Padişahı, Kanuni Sultan Süleyman’ın, 517. Doğum yıl dönümü doğduğu kent olan Trabzon’da çeşitli etkinliklerle kutlandı. Kanuni Haftası çerçevesinde yapılan etkinliklerde bugün eski Belediye Binası önünden, Kanuni’nin doğduğu bölge olan Ortahisar’da ki Kanuni Evine bir yürüyüş gerçekleştirdi.

Yürüyüş çerçevesinde Trabzon Belediyesi Mehteran Takımı da marşlar çalarken temsili Kanuni Sultan Süleyman’da at üzerinde yürüyerek halkı selamladı.

Yürüyüş boyunca temsili Kanuni Sultan Süleyman’a büyük ilgi oluşurken, at ise zaman zaman parke taşta yürümekte zorlandı. Güzergah boyunca vatandaşlar cep telefonları ile yürüyüşü resmederken, atın kendilerine yaklaştığı anlarda ise korkuyla kaçmaları ortaya ilginç görüntülerin çıkmasına neden oldu.
Kanuni evinde biten yürüyüşün ardından resmi program çerçevesinde Mehteran takımı bir konser verdi.

Ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile devam eden etkinlik daha sonra konuşmalarla devam etti.

İlk olarak konuşan Muhteşem Kanuni Sultan Süleyman Vakfı Başkanı Prof. Dr. Ali Baki, tartışmalı televizyon dizisi, “Muhteşem Yüzyıl”a tepki göstererek, “Avrupalıların ‘Muhteşem’ dediği Kanuni Sultan Süleyman, bugün bizim televizyonlarımızda şehvet düşkünü biri olarak gösterilmesi ona en büyük saygısızlıktır” diye konuştu.

Konuşmaların ardından ödül töreni ve Kanuni Evi ziyareti gerçekleşti. Burada Kanuni Sultan Süleyman ile ilgili sergi ziyaretçiler tarafından gezilirken, ardından ise her yıl izdihama neden olan geleneksel pilav dağıtımı yapıldı.


KAYNAK: 61SAAT.COM