Uşak’ta geçirdiği tren kazası sonunda yaşamını yitiren 39 yaşındaki Ahmet Kaya’nın yüzü, geçen 21 Ocak’ta AÜ Hastanesi’nde Uğur Acar’a 12 saat süren operasyonla nakledilmişti.



Türkiye’nin ilk tam yüz nakli ameliyatı ile tıp tarihine geçen Uğur Acar’a dün 3 saat süren operasyonla estetik burun ve yara izi düzeltmesi (skar revizyonu) ameliyatı yapıldı. AÜ Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan başkanlığındaki ekip tarafından gerçekleştirilen ameliyat sonunda Uğur Acar’ın yüzünde meydana gelen sarkmalar gerdirildi, burnu düzeltildi ve nakil nedeniyle meydana gelen yara izleri de kapatıldı.

Yüz naklinden 253 gün sonra estetik yapılan Acar, ikinci ameliyatın sonunda götürüldüğü odasında gözlem altında tutuluyor. Uğur Acar’ın sağlık durumunun çok iyi olduğu ve kısa süre sonunda pürüzsüz bir yüz ile Akdeniz Üniversitesi Rektörlüğü binasındaki işinin başında olacağı belirtildi.

Acar, geçen 3 Eylül’de de Muratpaşa Lisesi Açık Öğretim Lisesi birinci sınıfa kaydını yaptırmıştı.

SKAR REVİZYONU NEDİR?

Ameliyat veya geçirilen bazı kazalara bağlı izlerin tedavisinde uygulanan bir yöntemdir. Erken dönemde kremler, silikon jel gibi uygulamalar ile izler yumuşatılmaya, renkleri açılmaya çalışılır. Geç dönemde ise yararlı olacağına inanılıyorsa, skar revizyonu denilen cerrahi işlem yapılır. Bunlar izin çıkarılarak yeniden dikilmesinden, izin yönünün değiştirilmesi ve genişliğinin giderilmesine, gerekiyorsa deri nakli yapılmasına kadar farklı uygulamalardan oluşur. Skar revizyon, ilk operasyonun üzerinden bir yıl geçmesine yakın yapılır.