Ankara Dr. Abdurrahman Yurtaslan Onkoloji Eğitim Araştırma Hastanesi, Kanser Haftası dolayısıyla düzenlediği etkinlikte kemik iliği bağışında bulunan donörler ile kök hücre nakli olan hastaları bir araya getirdi. Programda, kök hücre nakliyle ilgili bilgiler anlatılırken, yeni bir yöntem olan ‘Haploidentik Nakil’ yani ‘Yarı uyumlu nakil’ denilen kısmi uyumlu anne, baba, kardeş ve kuzenlerden yapılan nakil tedavisi de gündeme getirildi.

Hastane Kök Hücre Nakli Merkezi Direktörü Doç. Dr. Fevzi Altuntaş, kök hücre naklinde önemli olan noktanın uyum olduğuna dikkat çekerek, yarı uyumlu nakilin de son yıllarda uygulanmaya başladığını söyledi. Onkoloji Hastanesi Kök Hücre Nakli Merkezi’nde bugüne kadar yaklaşık 10 hastaya uyguladıklarını ifade eden Doç. Dr. Altuntaş, her hastaya bu tedavinin yapılamadığını belirterek, “Aile içi vericisi olmayan, akraba dışı vericisi bulunamamış ve yüksek riskli olgularda alternatif bir tedavi seçeneğidir” dedi.

Uyumsuz yani yarı uyumlu nakilde yüzde 25 oranında bir başarıyı yakaladıklarını dile getiren Doç. Dr. Altuntaş, Türkiye’de 2012 yılı itibariyle yaklaşık 100 erişkin hastaya uyumsuz naklin uygulandığını kaydetti. Diğer hastalara oranla iyileşme sürecinin daha zor olduğuna işaret eden Doç. Dr. Altuntaş, “Bunlar daha riskli nakillerdir. O nedenle deneyimli merkezlerde yapılmalıdır” diye konuştu.

“OĞLUMU İKİNCİ KEZ DOĞURMUŞ OLDUM”

Lösemi tedavisi gören 23 yaşındaki Umut Taşdemir, uygun ilik bulunmaması sonucu annesinden alınan yarı uyumlu ilik ile nakil oldu. Naklinin bugün 141. günü olduğunu söyleyen Taşdemir, 2 yıldan sonra hastalığı tamamen yeneceğine dikkat çekti. Hastalık döneminde büyük zorluklar yaşadığını ifade eden Taşdemir, 3 ay içerisinde iyileşmeye başladığını bildirerek, “Hastalığa yakalandığımda üniversite sınavına hazırlanıyordum Tıp Fakültesi okumak istiyordum, şimdi tekrar sınava hazırlanmak istiyorum ancak bu sefer hedefim Tıp Fakültesi değil, hedef bu sefer mimarlık” dedi.
Ekim 2011’de yaşanan Van Depremi’nde orada olduklarını ve depremin ardından hastalığının 2. kez nüksettiğini ifade eden Taşdemir, babasını ve dedesini de kanser hastalığından kaybettiğini dile getirdi. Oğluna ilik veren anne Filiz Taşdemir, “Oğlumu ikinci kez doğurmuş oldum. Bundan sonra kaybetmiyoruz kazanma sürecine girdik” şeklinde konuştu.

KARDEŞ İLİĞİ İLE 'İKİNCİ HAYAT'

Kanser tedavisi gören 18 yaşındaki Cemre Tehnova ise, kardeşinden alınan ilikle hayata tutundu. 14 yaşında hastalığa yakalandığını belirten Tehnova, 4 yıl sonra kardeşinden alınan kemik iliği ile nakil olduğunu söyledi. Uzun bir süre kemoterapi tedavisi gördüğünü dile getiren Tehnova, kontrollerinin devam ettiğini ancak hastalığının durduğunu ifade etti. İyileşme azmini hiçbir zaman kaybetmediğine dikkat çeken Cemre Tehnova, tedavi süreci devam ederken üniversite sınavını kazandığını belirtti.

Anne Sabahat Tehnova, kızının tedavi sürecinin çok zorlu geçtiğini söyleyerek, ilaç tedavisinin artık cevap vermediğini ve tek kurtuluşun nakil olduğunu dile getirdi. Anne Tehnova, “Çok zorlu günler geçirdik ama hepsi geride kaldı. Kızım bu süreçte bize üniversite sevinci de yaşattı” diye konuştu.