BUGÜN TV'de Erkam Tufan Aytav'ın sorularını yanıtlayan Mehmet Ali Birand, haber merkezinde müracaat olmadığı için başörtülü eleman çalışmadığını, fakat yakın zamanda New York'ta eğitim gören bir kızı işe alacağını kaydetti.

Türbanlı girmeye cesaret edemiyor

Kanal D'nin sahibi Aydın Doğan'dan 'başörtülü giremez' şeklinde bir talimat gelmediğini de açıklayan Birand 'Öyle bir ortamı var ki türbanlı cesaret edemiyor gelmeye.' dedi.

Kanalın markasına zarar verir

İşe alacağı muhabire başörtülü olarak ekrana çıkarmayacağını söylediğini belirten Birand bunun nedenini ise şöyle açıkladı: 'Bir tane gencecik kız. New York'ta eğitim görüyor. Bana bak seni türbanlı ekrana çıkartmam dedim. 'Çıkartmam sonra takarım' dedi. Ekranda enteresan olabilir... Kanalın markası var, başörtü ile kanalın markası zarar görebilir.'

İŞTE TUFAN VE BİRAND'IN DİYALOGU

KANAL D'DE NEDEN BAŞÖRTÜLÜ YOK?

Eskiden ayrı mahallelerden yaşıyorduk. Laik kesim İslami kesimi umacı gibi görürdük, siz de bizi kuyruğu dışarıda mı içeride mi belli olmayan, dinsiz, din düşmanı görürdünüz. Bunun böyle olmadığı karşılıklı olarak ortaya çıkıyor. Artık türbanlıya alıştık.

Kanalda haber merkezinde bir tane türbanlı var mı?
Olacak

Nasıl olacak, haber dairenin başı sizsiniz almak isterseniz alırsınız
Müracaat yok.

Patron mu istemiyor?
Patrondan başörtülü giremez diye bir şey gelmedi. Öyle bir ortamı var ki ortamın türbanlı cesaret edemiyor gelmeye, bir tane kız şimdi Newyork'ta döndüğü zaman onu olacağım. Bana bak seni türbanlı ekrana çıkartmam dedim. Çıkartmam sonra takarım dedi.

Neye uğraşıyorsunuz kızın başörtüsü ile?
Kanalın markası var, başörtü ile kanalın markası zarar görebilir.

Hala takıntılarınız var, bir demokrat olun ya..
Evet, takıntılarımız var. Programımda bile geçen farkında olmadan albayım albayım diyorum.  Hala bir devlet şeyi var ya.

Liberalim diyen Mehmet Ali Birand hala böyle refleksler gösteriyorsa işimiz zor bizim.
Ben sana bir şey söyleyeyim mi, bunlar yol kazaları, keşke herkes benim kadar liberal olsa.

‘Hayatımdaki ilk darbeyi ebemden, son darbeyi de Çevik Bir'den yedim'
Hayatımda ilk darbeyi ebemden yedim. Dizimle burnumu kırarak darbeyi yedim.

Peki, son darbeyi Çevik Bir'den mi yediniz?
Çevik bir ben olmasaydım da o darbeyi vuracaktı. Talihsiz oldu.

Ebenizin darbesi mi yoksa çevik birin darbesi mi daha acıttı?
Çevik birin darbesi daha acıttı. Çok fena hırpaladı beni.

28 Şubatta askerler bana açıkça söylediler, bak kardeşim bu hareket bizim için büyük tehlikedir, onun yanında olan bize karşıdır bunu bil.
Andıçlanma sebebim bir Kürt sorununa yaklaşımımdı iki Fethullah Gülen hareketine yaklaşımımdı, bunu çok açıkça söylediler. O dönem asker, devlet, laik çevreler Fethullah Gülen'i asıl büyük tehlike olarak görüyorlardı. Hareketin okullarına gittim, baktım düzgün okullar, Oturdum bir yazı yazdım. Yani biz yanlış bakıyoruz, bu hareket çok iyi. Allaaah kıyametler koptu. .
Bana açıkça söylediler, bak kardeşim bu hareket bizim için büyük tehlikedir, onun yanında olan bize karşıdır bunu bil. Askerler de yurt dışında çocuklarını gönderiyorlardı o okullara.  Dindar bir gençlik yetiştirecek diye korkuyorlardı. O korkudan kendilerini kurtaramadılar. AKP'yi hesap edememişler. O okulların çalışma sistemini ben hala olamaz diyorum. Türk bunu yapamaz

Yani Amerikalılar mı yapıyor bunu?
Hayır, Türk kafası oturup iki kişi bir bakkal kuramaz sonunda kavga eder. Bu sistem ise o kadar ard düşüncesiz, koordineli, dayanışarak yürüyen bir sistem ki, hayretler içerisindeyim.

GÜLEN CEMAATİ

Hareket bu gün için tehlike mi?
Hayır, katiyen söz konusu değil.  Gülen Hareketi'nin din ile ilişkisini gördüğün zaman evet dindar, dışa açık insanlar, dünyaya açıklar. Ak Particilerden çok daha fazla Gülen Hareketi dışa açıktır. Gülen hareketi insanların görüşlerine şey yapar, sadece bizden olanlar konferansa gelsin diye bir şey yoktur. Gülen hareketinin konferansına gittiğimde harekete eleştiri yağdırsam bile niye böyle söyledin denmez.