Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi tarafından yapılan Kasım ayına ait asgari geçim endeksi sonuçları açıklandı.

Sendikadan yapılan açıklamada, Kasım ayında, çalışan tek kişinin yoksulluk sınırının bin 751 lira 85 kuruş, dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddinin 3 bin 505 lira 35 kuruş, dört kişilik bir ailenin ortalama gıda ve barınma harcamaları toplamının ise bin 304 lira 22 kuruş olarak hesaplandığı belirtildi.

Kasım ayında, dört kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması toplamının 765 lira 9 kuruş olduğu ifade edilerek, ortalama bin 865 lira ücret alan bir memurun ailesi için yaptığı gıda harcamasının maaşının yüzde 41,21'ine denk geldiğine işaret edildi.

Ortalama ücretle geçinen bir memur ailesinin ulaşım, sağlık, eğitim, haberleşme, giyim gibi diğer zorunlu ihtiyaçlarını karşılaması için Kasım ayı maaşından geriye yalnızca 561 lira kaldığı öne sürülen açıklamada, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk'un konuya ilişkin şu görüşlerine yer verildi:

''TÜİK tarafından açıklanan yıllık enflasyon oranı yüzde 6,37 olmasına rağmen zorunlu tüketim harcamalarındaki yıllık artış yüzde 10 olmuştur. Kasım ayları baz alındığında açlık sınırı son bir yılda yüzde 10,2 artmıştır. Buna göre memurlarımızın zorunlu harcama kalemleri karşısında alım gücü yüzde 3,83 azaldı. Alım gücündeki erime, her geçen ay daha da artıyor. Dört kişilik bir ailenin insanca yaşaması için gereken miktar 3 bin 505 lira. Oysa bugün memurlar, bu ücretin ancak yarısını alabiliyorlar. Aldıkları ücretle nasıl geçinecekleri ise meçhul. Asgari ücretin 749 lira olduğu bir ülkede çalışanların ne denli zor durumda olduğunu tahmin etmek hiç de zor değil.''