AK Parti Ordu Milletvekili Fatih Han Ünal, büyükşehirin Ordu’ya sağlayacağı en büyük avantajın gelirinin artması olduğunu söyledi.

Milletvekili Fatih Han Ünal, merkez ilçe teşkilatı ve belediye meclis üyeleri, basın mensuplarıyla kahvaltıda bir araya geldi. Milletvekili Ünal, kahvaltı sonrasında Ordu gündemine dair açıklamalarda bulundu. Ordu’nun büyükşehir olması konusuna değinen Ünal, “Ordu’nun büyükşehir olmasıyla ilgili uzun süredir bir maratonun içersindeydik. Bu işin bir kahramanı da bence basın kuruluşlarımızdır. Bu konuda çok güzel görevler yaptılar. Sesimiz oldular, kulağımız oldular ve gurbetçilerimize, iller ötesine bu mesajlarımızı götürdüler. Teşekkür ediyorum. Ordu büyükşehir oldu ama bilgi kirliliğine uğrama ihtimali var. Acaba büyükşehir ne demektir, acaba ne getirecek ne götürecek? Bunları bilmek herkesin hakkıdır” dedi.

“ORDU’NUN BÜTÇESİ 340 MİLYON TL’YE ÇIKTI”

Milletvekili Ünal, büyükşehir ile Ordu’nun bütçesinin 340 milyon TL’ye ulaştığını belirterek, “Öncelikle Ordu’nun geliri artıyor. Büyükşehirin getirdiği en büyük avantaj budur. Bence tek başına bile önemli bir unsurdur. Çünkü daha önce genel bütçe vergi gelirlerinden büyükşehirin aldığı pay yüzde 5 idi. Bu pay yüzde 6’ya çıkarıldı. Büyükşehire bağlı ilçelerinde yüzde 2,5 aldığı oran yüzde 4,5 çıkarıldı. Dolayısıyla ilçe belediyelerimizin de kaynakları arttırılmış oldu. Yaklaşık olarak belediyelere gelen paranın miktarı 155 milyon. Özel İdare’ye gelen para 37 milyon. Ordu’nun yaklaşık 192 milyon lira geliri var idi bu yasadan önce. Belediyelerimizin ve özel idaremizi de içine katıyoruz çünkü Özel İdare de kapanıyor. Dolayısıyla o bütçede belediyelere ait olacak. Gelen 192 milyon lira para bu yasayla beraber Ordu büyükşehir sınırları içinde toplam 340 milyona çıktı. Bu çok önemli bir artıştır. Ordu bu işte çok karlı ve kazançlı çıkmıştır. İl Özel İdare araç parkı ve personeli büyükşehire katılıyor. İmar bütünlüğü sağlanacak. Büyükşehir Belediyemizin binamızın da yeri aslında bu maddede gizli. Dolayısıyla bu binada araç gereç parkı da, personeli de büyükşehire kaldığı için muhtemelen yapıyı da biz buranın üzerine inşa edeceğiz. İmar bütünlüğü sağlanacak. Daha önce ilçe belediyeleri üst ölçekli planları daha önce Ankara’ya götürülürken şimdi büyükşehir de ölçekli planları geçirebilecekler. Mahalleye dönüşen orman köyleri, orman köylülerine tanınan hak ve sorumluluklar başka bir yasayla verilen hak ve sorumluluklardı. Bunların devamı sağlanıyor, hiçbir şekilde bundan ödün verilmeyecek. Meraların da kullanım hakkı için bizim de meraların kullanımlarına verdiğimiz önemi bir kez daha ifade etmek istiyorum. Yasayla meralarımızın sınırlarını belirlemiştik daha önce. Şimdi bu meraların kullanım hakkını da eski hak sahiplerinin kullanım halklarını yine kendilerine veriyoruz” diye konuştu.

“SU VE KANALİZASYON HİZMETLERİNİ BÜYÜKŞEHİR VERECEK”

“ Mahalleye dönüşen köylerde 2464 sayılı Yasa’ya göre belediye gelirleri kanununca alınması gereken vergi, harç ve katılım payları beş yıl süreyle alınmayacak” diyen Milletvekili Ünal, “Mahalleye dönüşen yerlerin alt yapı hizmetleri için belediye ve bağlı idarelerinin yatırım bütçelerinin yüzde 10’u 10 yıl süreyle ayrılmak zorunda kalacak. Bu alt limit olarak yüzde 10. Daha önceden Özel İdare de hizmet veriliyordu. Yatırım bütçesi yaklaşık 6-7 milyon. Çünkü petrol, mazot harcaması 9 milyon civarında. 6-7 milyon civarında bir yatırım bütçesi imkânı kalıyor. Bununla yol yapılacak, su yapılabilecek ne yapılabilecekse. Şimdiki hesaba bakarsak 340 milyonun yüzde 10’u 34 milyon. Hesap ortada. Yani köylerimiz mahalleye dönünce, bu yüzde 10 kanunun getirdiği bir koruma kanunuydu. O köy yerleşim yerlerinin birimlerinin mahalleye dönüşmesiyle daha fazla hizmet alma imkanı getirilebilecek. Daha önce daha düşük imkânlarla yol getirilmeye çalışılırken şimdi 34 milyona yakın bu zaman içinde artışlar da olacaktır. Daha fazla yol, daha fazla içme suyu, daha fazla hizmet alma imkânı olacak. Bu 10 yılı yasal mecburiyet haline getirdik. 10 yıl boyunca hiçbir belediye başkanı bütçesinin yüzde 10’unun altında bir mahalle yerleşim birimlerine para ayıramayacak. Ama yüzde 10’un üzerinde ayırabilecek. Mahalleden köye dönüşen yerlerde içme suyuyla ilgili 5 yıl süreyle TC’deki en düşük tarifenin yüzde 25’ini geçemeyecek. Bunu da üst limit koyuyoruz. En düşük içme suyu fiyatının yüzde 25’ini geçemeyecek. Büyükşehir sınırlarında su ve kanalizasyon hizmetleri artık büyükşehir belediyesi tarafından verilecek” ifadelerini kullandı.

“KÖYLÜMÜZ BÜYÜKŞEHİR İÇİN OY KULLANACAK”

Seçmenler için demokratik hakların genişletildiğinin altını çizen Ünal, “Köyde yaşayan vatandaşımız muhtar, aza ve İl Genel Meclis üyesine oy kullanabiliyordu. Şimdi muhtara, azasına, ilçe belediye meclis üyelerine, ilçe belediye başkanına ve büyükşehir belediye başkanına oy kullanabilecek. Bu da tercih haklarını artırmaktır, büyükşehir belediyesine müdahale etme hakkı demektir. Hizmet alamazsa hesabını sorabilecek demektir. Yeni kurulan ilçelerde merkezi bütçe yedek ödeneklerinden, bizde de merkezde Altınordu ilçemiz kuruldu, bu yeni kurulan ilçeler için merkezi bütçenin yedek ödeneklerinden bir kez olmak üzere genel bütçe vergi gelirlerinden alacakları aylık pay üç kat ilave kaynakla aktarılacak. Bu da onun çalışmasını ilk yapacağı hizmetleri kolaylaştıracak.

Afet riski altındaki binaların tahliyesi, yıkımı yine büyükşehir belediyesi sorumluluğuna verilecek. Mabetlerin yapımı ve onarımı konularında belediyelere artık yetki tanınıyor. Büyükşehir belediyesi bazı görevlerini eğer ihtiyaç görürse, görevlerinin bir kısmını meclis kararıyla ilçe belediyelerine aktarabilecek. Akkuş’taki bir hizmetini veya Mesudiye’deki bir hizmetini o ilçe belediyesiyle uzlaşma sağlamak suretiyle yine meclisinden karar almak suretiyle o bölgede yetkiyi artırabilecek. Büyükşehir belediyesinin kanunlara verilen kapsamında, yurtiçi ve yurtdışı çeşitli kurum ve kuruluşlarla ortak hareket ederek hizmet ve proje üretebilecek. Bunu da yasal kapsama aldık. Otopark gelirleri sadece bu yasayla getirdiğimiz bir kaide. Otopark yapımında kullanılabilecek bunun dışında hiçbir yere harcama yapılamayacak” şeklinde konuştu

“DEVİR TAVSİYE VE PAYLAŞTIRMA KOMİSYONU VALİLİĞİMİZ BÜNYESİNDE KURULACAK”

Ordu’nun büyükşehir olmasından dolayı mahalleye dönüştürülen yerleşim yerlerinin ve taşınır ve taşınmaz mallar ve personelin valilikte kurulacak komisyon ile dağıtılacağını söyleyen Ünal, “Mahalleye dönüşen yerleşim yerlerini ilçe merkezilerine bağlayan yollar büyükşehir belediyesine veriliyor. Ancak o yerleşim merkezi içerisindeki yollarda ilçe belediyesi tarafından yapımı sağlanacak. Taşınır taşınmaz ve personelin devir işlemleri olacak. Bunun için devir tavsiye ve paylaştırma komisyonu valiliğimiz bünyesinde kurulacak. Bir vali yardımcımızın başkanlığında ilgili kurum müdürleriyle beraber bu tanzimat yapılacak. İhtiyaç fazlası personelden hiçbir personel dışarı bırakılmayacak. Hepsini özlük haklarıyla birlikte yeni kurumlarına tahsisleri nakilleri yapılacak.

Kapanan belediyelerin personel alacakları devrolundukları belediyeler tarafından ödemeleri yapılacak. Büyükşehir belediyeleri ile 100 bin nüfusun üzerindeki belediyelerde kadın ve çocuklar için konuk evleri açma zorunluluğu getiriyoruz. Ordu merkezde de kurulması anlamına geliyor bu. Yatırım izleme ve koordinasyon başkanlığı kurulacak. Bu başkanlığın amacı verimliliği artırmak, aksaklıkları gidermek, yatırımları koordine etmek amacıyla kurulacak. Büyükşehir belediyesi bünyesinde hizmet verecek. Yasa kapsamında da bunun kuruluşunu mecburi hale getirdik. İtfaiye hizmetleri ilin tamamında büyükşehir belediyeleri tarafından verilecek. Bazı yetkilerini ilçe belediyelerine aktarması zorluk yaşanmasına engel olacak. Ayrıca ihtiyaç gördüğü yerlerde mevcut belediye binaları var. Beldelerden kalan bu binalarda istasyonlar açabilecek, büyükşehir belediyesi hizmet birimleri oluşturacak. Suyla ilgili kanalizasyonlar veya itfaiyeyle ilgili, neye ihtiyaç duyuluyorsa bunların orada tesisi sağlanacak. Büyük parklar yine büyükşehir belediyesi tarafından tanzim edilecek. Ancak ilçe belediyeleri de bakım ve onarımı gibi yerel ölçekte küçük payların yapımını sağlayacak” açıklamasında bulundu.

“PERSONEL ALIMI KEYFİ OLMAYACAK”

Milletvekili Fatih Han Ünal, sözlerini şöyle sürdürdü: “Tüzel kişiliği kaldırılan belde belediyeleri seçime kadar belediyenin taşınmazlarının tahsisini, kiralanması, iş ve toplu iş sözleşmesi yapılması aynı nazım ve uygulama imar planlarının yapılması imar uygulaması gibi inşaat ruhsatları hariç iş makineleri ve diğer taşıtların satışı ve borçlanmalarını katılacakları belediyenin onayını almaya bağlıyoruz. Olumsuzluklar ve suiistimaller olma ihtimaline karşı yasal bir önemle olarak bunlar alınmış oluyor. Borçların vadesi kapatılma vadesini geçiyorsa o kapanacak beldeleri ilgilendiriyor. Bunu iç işleri bakanlığının onayına bağlıyoruz. Ve personel alımında keyfilik olmayacak. Personel alımı da kontrol altında olacak.”