Trabzon-Rize İlleri Yerel Yönetimleri Katı Atık Tesisleri Yapma Ve İşletme Birliği (TRABRİKAB) meclis toplantısı Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılçık başkanlığında yapıldı.

Valilik A Toplantı Salonunda gerçekleştirilen toplantıya Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ile TRABRİKAB üyesi ilçe ve belde belediye başkanları katıldı.

2012 yılının faaliyet raporu ve kesin hesabının görüşüldüğü toplantıda konuşan Vali Kızılcık, “Bir an önce bu enerji üretim tesisini de kurmamız gerekiyor. Zaman daralıyor. Kararımızı alarak böylece Trabzon’umuzun ve Rize’nin katı atık sorununu kökten çözeceğiz” dedi.

ÇÖP ENERJİ TESİSİ 1.5 YIL İÇİNDE KURULACAK

Alınan kararların daha yaşanılabilir ve daha güzel yarınları oluşturma adına alındığını belirten Vali Kızılcık, “Artık dünyada katı atığın değerlendirilmesi alanındaki teknolojik gelişmelere baktığımızda katı atıkların bir enerji hammaddesi olarak değerlendirildiğini görüyoruz. Bizde Trabzon olarak dünyanın çeşitli yerlerinde bu kaynağın enerji üretmede en etkin ve verimli kullanan firmaları, şehirleri görerek bizzat tecrübe ediyoruz. Dünyadaki en gelişmiş teknolojiye sahip uygulayıcı firmalarla görüşüyoruz. Kanada’dan gelen bir firma var. Bize gelerek teknolojide geldikleri noktayı bizimle paylaştılar. Biz de bu katı atığı yakarak veya eriterek değerlendirmek istiyoruz. Çöpü yakarak ya da eriterek enerji üretmenin ve bu sayede sahip olduğumuz günlük 600-650 ton civarındaki kapasite ile 10-12 megavatlık enerji üretimi yapacak enerji santralini kurmanın aşamasındayız. En kıza zamanda Çevre ve Şehircilik Bakanımızla bir araya gelerek hangi teknolojiyi uygulayacağımızı ve ne zaman başlayabileceğimizi görüşeceğiz. Kesin kararı verip ülkemizde ilk uygulamayı yapacağız. Bu teknolojinin vahşi depolama veya düzenli depolama örneklerinde yaşandığı gibi çevreyi kirletme ve koku yapma gibi bir riski yoktur. Yakma veya eritme olacağı için hammaddenin sadece yüzde 20’si atık olarak çıkacak. Bu atık hem asfalt yol yapımında kullanılacak, hem de gübre olarak değerlendirilmesi mümkün olacak. Elde edilen gübre ise patates üretiminde kullanılacak. Hangi teknolojiyi kullanacağımızın kararını verme aşamasındayız. 1,5 yıl içinde bu inşaat gerçekleştirilecek. Yakmanın eritmeye oranla daha ucuz olduğunu söyleyebiliriz. Biz de birlik olarak buna nasıl bir katkı verebileceğimizi ortaya koyacağız. Ülke olarak enerji ihtiyacında olduğumuz bu dönemlerde enerji ihtiyaçlarını da giderip kalkınmamıza ve gelişmemize yönelik önemli adım atmış olacağız. Ülkemizi bu tür çalışmalarla 2023 hedeflerine daha kolay ulaştırmış olacağız” dedi.

Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu, kurulacak olan tesisle ilgili olarak yaptığı açıklamasında, “Bu filtrelemesiyle, arıtmasıyla tabiatı koruyan, çevreye sahip bir enerji tesisi olacak. Asfaltla ilgili çalışmalarda da yararlanılacak olan güzel bir tesis olacak” dedi.

Büyükşehir yasasından sonra ilçe belediyelerinin bir kısım görevlerini sürdüreceğine işaret eden başkan Gümrükçüoğlu, “Çöpün toplanmasında ilçe belediyelerimiz katkı vermeye devam edecek. Bütçeleriyle buna destek olacaklar. İlçelerimiz genel bütçe vergi gelirlerinden aldığı 2,5 oranında pay 4,5 oranına çıkarılacak. Bu da onları güçlendirecek” diye konuştu.

Gümrükçüoğlu ayrıca ilçe belediyelerinden çöp depolama tesisini yürüten firmaya olan borçların ödenmesini isteyerek, “Yüklenici firma zor durumda kalmaması için biraz bütçelerimizi zorlamalıyız. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızı zorlayın. Bakanımız özellikle çevre konusunda hassas ve yardımseverdir. Mutlaka yardımcı olacaktır” dedi.

Toplantıda birlik başkanı, encümen ve üyelerin seçimi yapıldı. Vali Kızılcık, yapılan seçimde kullanılan oyların tamamını alarak yürüttüğü TRABRİKAB Başkanlığı görevine yeniden seçildi.