TGC Başkanı Ersen Küçük’ün karşıladığı İbrahim Sağıroğlu, seçim süreci ile ilgili açıklamalarda bulundu. 

Sağıroğlu, “15 yıl Yomra Belediye başkanlığı görevini yürüttük. Geçen dönem milletimiz bizi izne ayırdı. Bu izin de bize çok iyi geldi. Bu iznin hemen arkasında yeniden vatandaşımızın talebiyle beraber, yoğun teveccüh ve baskısı ile beraber yeniden Yomra Belediye Başkanlığına, ekip arkadaşlarımızla talip olduk. Yürümüş olduğumuz yolda, her gün kar topu gibi üzerine ilave ederek devam ediyoruz. Şu anda en iddialı konumda biziz. İnşallah bu hızla, tempoyla devam ettiğimizde 31 Mart’ta milletimizin büyük teveccühü ile beraber Yomra’da bunu taçlandıracağız.

LOKOMOTİF YEREL YÖNETİMDİR

Yomra’da geçmişte izimiz var, geleceğe sözümüz var,  yaptığımız eserler orada. Bazı arkadaşlar, her ne kadar siyasi olarak eleştirmeye çalışsa da, devlet yatırımları dahil lokomotif yerel yönetimdir. Eğer yerel yönetim o yatırımların lokomotifliğini sağlamamış olursa alamazsınız. 5 yılı değerlendirdiğimizde Yomra'mızda devlet yatırımı hemen hemen yok gibi. İnşallah biz 31 Mart akşamı görev, yetkiyi, sorumluluğu aldığımızda yine hükümetimizle, Ankara'mızla, bürokrasimizle ile birbirine sahip çıkarak Yomra'mıza neler yapabiliriz diye bir takım hazırlıklar yaptık” dedi. 

YOMRA’YA DEV ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ

Yomra’da yapılacak yatırımlarla ilgili bilgiler veren Sağıroğlu, “Organize Sanayi Bölgesi ile ilgili Yomra’da bir video çekimi yaptık, vatandaşlarımızla buluşturduk. Milli Emlak arazisidir. 1 milyon 650 bin civarında bir büyüklükteki arazi. Etrafında özel araziler de var. Biz bunu geçen dönem bakanlık ile görüşmelerini yaptık. Ancak milletimiz yetki vermeyince açıklamada bulunmadık. Önemli bir arazi.  Arsin OSB’ye baktığımızda büyüklüğü 1 milyon civarında. Şu anda Trabzon’da OSB’lere ciddi derecede ihtiyaç var. Ülke olarak da üretime sahip çıkmamız lazım. Üretime sahip çıkmak için OSB’lerin sayısını arttırmamız lazım.

OSB’ler demek istihdam demek. 20 bin 30 bin civarında istihdam oluşacak. OSB’yi oraya oturttuğunuzda bölgedeki vatandaşların arazileri, eğitiminden, konutuna, TOKİ’sine, Ticaret Merkezleri'ne ayrıca ziyadesiyle değerlenecek. Nereye yatırım geliyorsa vatandaşımız ondan ciddi derecede rant almış oluyor. 
Bölgemizin en önemli geçim kaynağı, bizim de katkı sağladığımız turizm. Ama sahada çalışırken vatandaşın serzenişi ile de karşılaşıyoruz. Diyor ki, “Kiralık ev bulamıyoruz” ya da “Kiraların çok pahalı, ev fiyatların pahalı olduğunu” söylüyor. Biz OSB’nin ilçemize çok ciddi katkı sağlayacağını ve kamuoyuna heyecan vereceğine inanıyoruz.” 

15 YIL BOYUNCA YOMRA’DA İLKLERİ YAŞATTIK

Sağıroğlu, “Biz 15 yıl boyunca Yomra’da ilkleri yaşattık. Büyük projelerle uğraştım. Yomra’ya heyecan getirmeye gayret ettik.  Mesela, bizden sonra gelen arkadaşlar Yomra Belediyesi'nin bütün mal varlığı sattı. Bütün kazanımların tamamı satıldı. Biz hep alan olduk. Şu anda orada benim dönemimde başlayıp bitirmeyen öğretmen evi. Ben orayı hazineden parayla almıştım. Orada 50 dönüm kent meydanı parayla aldım Yomra Belediyesi'ne kattık. Ama arkadaşlar orada herhangi bir şey yapamadı. 

BİZ ALACAĞIZ, SİZ DE SATMAYACAKSINIZ

Biz alacağız, siz de satmayacaksınız. Bizim oradaki projemiz, Yomra’nın şu anda en büyük sorunu otopark. Benim 1. dönemimde yaptığımız çözüm, nüfus büyüyünce artık çözümsüz hale geldi. Geldiğimiz noktada 17 bin nüfus, 50 bine dayayınca yetmiyor. Hemen orada aldığımız yerde –1 – 2 otopark yapacağız. Yıkılan dükkanları, 5 metre geriye çekmek suretiyle dereden itibaren ticaret merkezi, ofis katı ve şehir meydanı. Cumartesi günü de halk pazarı oluşması suretiyle burada bir eser oraya kavuşturmuş olacağız” dedi. 
 

YOMRA’DA YAŞANAN OKUL SORUNU

Yomra’da ciddi derecede eğitim sorunu olduğunu ifade eden Sağıroğlu, “Yomra’nın ciddi derecede eğitim sorunu var. Benim dönemimde Kaşüstü Hastanesi’nin karşısında okul, bu okul alanlarında değişiklik yapılmış. 5 bin metre kareden aşağıya okul alanı işlenemiyor. O okulu yıkıp yapacağız alanı yetmiyor. Başka etrafında alabileceğimiz arazi yok. Biz Büyükşehir ile anlaşarak etrafındaki yolları oraya katmak suretiyle okul alanını 5 bin metre kareye tamamladık. Programa okulu koydurduk. Benden 1 yıl sonra ihalesi yapıldı. 5 yıl oldu hala beton döküyorlar. O öğrenciler Yomra’ya geliyor. 40 kişilik sınıflarda eğitim görüyorlar. Mustafa Çam Başkanımızla beraber 7 bin 800 metre kare çok güzel bir kıymetli arazi aldık. Milli Eğitime hazırladık, tahsisi verilmiş. 5 yıldır okulu başlatamadılar. Biz gideriz hükümetimize, programı isteriz. Programa koyarız, ihalesini yaptırmaya çalışırız. Eğer olmuyorsa, gideriz bir iş adamımıza oraya okulun yapılmasını sağlarız. Yazıktır 5 yıl boşa gitti. Bundan üzüntü duymaktayız” dedi. 

KADIN YAŞAM MERKEZİ

Sağıroğlu, sözlerine şu şekilde devam etti: 

“Bizim taahhüdümüzdür. Pazar yeri oradan kalkacak. Bulvar açılacak. Pazar yeri oraya merkeze inecek. Pazar yerinin olduğu yerde kreşimiz olacak. Engelli çocuklarımızla ilgili Yomra Belediyesi'ne ait hafta sonu spor yapabilecekleri, spor salonlarımız olacak. Kadın Yaşam Merkezleri olacak. Sosyal Tesisler olacak. Halk eğitim kurslarına devam eden bayanlarımızın da daha rahat kurslara devam etmesi için onlara rahat mekanlar hazırlayacağız. 

ARVASYA ÜNİVERSİTESİ İLE OLUŞAN SÜREÇ 

Samsun’dan, Sarp’a kadar olmayan bir Vakıf Üniversitesi’ni benim dönemimde, benim gayretlerimle hem Trabzon’a ve hem de Yomra’ya kazandırdık. Arkadaşlar, geldiğimiz noktada o günlerde basını ve kamuoyunu çok ciddi derecede rahatsız ettiler. Bana göre çok yanlış bir hareket yaptılar. Bizim yaptığımız iş yanlıştır, doğrudur. Ben her şeyi göze aldım. Benim derdim, Yomra’ya bir üniversite kurulmasıydı. Bu çok da önemliydi. Orada yapığımız tahsisin hukuklu, hukuksuz olduğunu, onu da biliyorduk. Önemli olan o kararı almamızdı. Ama kamuoyunda o kadar fırtına koparmaya gerek yoktu. Fırtına kopardı da ne oldu? Ben şimdi dikkatlerinizi bir yere çekeyim. 

OSMAN YILDIRIM ÇAY BAHÇESİ NE OLDU?

Hürriyet Parkı denen yer, yapanlara teşekkür ediyoruz. 20 dönüm. Hemen yanı başında Rahmetli Belediye Başkanımız Osman Yıldırım adına yapılmış çay bahçesi vardı. 15 dönüm. Çay bahçesi ne oldu? Birilerine peşkeş çekildi, uçağı da oraya indirdiler. Ve Avrasya Üniversitesi'ni kapattık. Hem Kaşüstü, hem Yomra’yı kapattık. Kapattık da ne oldu? Yomra ekonomisine, dolmuşuna, esnafına, restoranına ciddi derecede hainlik ettik. Kapattık da ne oldu? Yomra zarar gördü. 
Adaylık açıklamamda taahhüt ettim. 'Her iki yerleşkesi açılacak, artık yeniden burada Sağlık Bilimleri ile ilgili bina yapılacak.' Ardından o arkadaş açıklama yaptı. 'Avrasya Üniversitesi eğitim öğretime başlıyor.' Avrasya Üniversitesi’ni ben kapatmadım, ben de mühürlemedim. Neden kapandı, şimdi neden eğitim öğretime başlıyor. Seçim geldi köşeye sıkıştı, bunları açıklıyorsun. 

“YOMRA’DAKİ ARKADAŞLARIM DA O TEŞEKKÜRÜ EDEBİLSİN” 

O uçağı sizlerle beraber kimlerin elinden, hangi mücadeleyle alıp, “uçağı karadan yürüten adam” diye tarihe geçtik. Arkadaşlarımız göreve geldikten sonra, “Jilet mi yapalım”, “Batıralım mı?” “Dalma işi mi yapsın”,  “Başımıza bela oldu” şu oldu bu oldu. Sizlere demeç verdiler. Sonuçta uçağa sarıldık. Yomra’mızın turizm lokomotifi. Ben yine de teşekkür ediyorum. Yomra’mıza marka sağladı. Onu yaparken, onu hazırlarken, onu oraya da getiren bir kişi de vardı keşke bir teşekkür edebilselerdi. Bak buradan kendisine teşekkür ediyorum. Şimdi Büyükşehir Belediye Başkan adayı arkadaşımız. O zaman Ortahisar Belediye başkanıydı. Orada çıktı konuşmasında hakkı iade etti, teşekkür etti. Ben isterdim ki benim Yomra’daki arkadaşlarım o teşekkürü edebilsin. Maalesef bunu da göremedik. 

“5 YILDA DOĞALGAZ BORUSUNU BAĞLAYAMADILAR”

Yomra’nın ciddi derecede doğalgaz sorunu var. Biz hizmet dönemimizde doğalgaz Yanbolu Vadisinde aşağı gelmişti. Karayolları’ndan yol geçiş izni almak çok ayrı bir sıkıntı, alamıyoruz baktık uğraştık. Zamanında Sayın Bakan Süleyman Soylu’ya, onun yönlendirmesiyle Enerji Bakanı Berat Albayrak’a ve en son BOTAŞ Genel Müdürüne o zamanki ilçe başkanı ile gittik. Derdimizi anlattık.  Teşekkür ediyoruz, kabul ettiler. Biz seçimden önce Zil Deresi'nin kenarına boruyu getirdik bıraktık. Ve hatırlayın Kaşüstü’nün Trabzon tarafında olan bölgede isale hattı da bitirdik. Maalesef 5 yıl geçti. Bizim getirdiğimiz doğalgazın borusunu bağlayamadılar. 

“BİZİM YAPTIĞIMIZ YOLLARIN, YAMASINI BECERİP YAPAMADILAR”

Ben Büyükşehir sisteminde seçildiğimde o mahallelerin, eski tabirle köylerin tamamına dedim ki 'Benim hizmet dönemimde büyük küçük olmayacak. Bütün mahalle ve köylerimizin ana arterlerini ilk 2 yılda bitireceğiz.' Allah’a şükür bitirdik. Alnımız ak. Ara arterlerde yüzde 80 seviyesindeydik. Bugün geldiğiniz noktada bizim yaptığımız yolların yamasını becerip yapamadılar. O yüzde 20 aynen duruyor. Şikayetler aynen duruyor. 

TUSAŞ Eğitim Uçakları Baş Uçuş Test Pilotluğu Şefi Özpala, Trabzon'da söyleyişe katıldı: TUSAŞ Eğitim Uçakları Baş Uçuş Test Pilotluğu Şefi Özpala, Trabzon'da söyleyişe katıldı:

“YOMRA BELEDİYESİ'Nİ 16,5 MİLYON TL BORÇLA BIRAKTIM”

Biz alan, onlar satan oldu.  Vatandaş bizi en fazla şurada eleştirdi. 'Dağlarda neden uğraşıyorsunuz. Merkeze gelin, güzellikle ilgili çalışın.' Sahile güzel bir yürüyüş yolu yapmışlar. Işıklandırmışlar. Hürriyet Parkı yapmışlar. Biz teşekkür ederiz. Ama Yomra Belediyesi'ni kaybettiklerine bakacaksınız. 

“İSTASYON PEŞKEŞ ÇEKİLDİ”

O peşkeş çekilen Shell İstasyonu belediyenindi. Bugün ki değeri 300 – 400 milyar. İhaleye tek katılımcı katmadılar. İncelenecek, bakılacak. 1 kişi ile rekabet ortamı oluşmadan ihale yaptılar. Önce 13,5 milyona sattılar, meclis üyeleri idari yargıda iptal edince 17,5 milyona peşkeş çektiler. 2., 3. Bir kişi de ihaleye koymadılar. Şimdi o istasyonunun, Yomralıların malının değerini yapacağız, şehrin içinde yaptıkları güzellikleri de ölçecekler, hesabını çıkaracaklar, bana hesap verecekler.  Ben belediyeyi 16,5 milyon borçla bıraktım. 10 milyon da alacak.  Bunlar bütçe kayıtlarıdır, kendileri de mecliste açıkladı. 15 milyonu o kamulaştırdığım yerin kredi borcu. Diğer 1,5 milyon piyasa borcu. Geldiğimiz noktada belediyenin altında dükkan, istasyon, arsa, hepsinden acısı üzüntü vericisi, Kaşüstü Murathan Caminin yanında, Ofluların yaptığı kooperatifte, imar marifetiyle 205 metre kare Yomra Belediyesi'ne yer almıştım. Arkadaşlar kooperatif yapacak oldukları için geldiler bana müracaat ettiler. Yeri alıp kooperatife katmaları lazım. O zaman metre karesine bin TL teklif ettiler. Yani 205 bin TL.  'Olmaz' dedim. 'Siz burayı kat karşılığı yapıyorsunuz. Bunun 47,5 ile anlaşmışsınız. Bizde aynı 47,5 ele yerimizi size verebiliriz' dedim.  Biz oturduğumuz koltuk itibariyle aynı kendi mülkiyetimiz gibi menfaatlerini koruruz oranın.  Anlaştık 4 daireye. 2. ve 3. Katlar. Noterden gittik kat karşılığı sözleşmemizi yaptık. Arkasından seçim zamanı geldi. Kaşüstü’nde arkadaşlarla çalışıyoruz. 

“YOMRA BELEDİYESİ'NE ALDIĞIMIZ 4 DAİRE İCRADAN HÜLLE İLE SATILDI”

Vatandaş bize soruyor: 'Ofluların oradan 4 daire aldın mı?',  'Aldım, ama belediyeye aldım' Orayı siliyorlar. Benim üstümde kaldı. Bunu vatandaşa anlatıyorlar, 4 tane rüşvet daire almışım. Yetmedi! Yomra TOKİ’den, hizmet karşılığında becerdim 5 tane daire aldım. Bunu da rüşvet olarak kamuoyuna anlattılar. Çamuru attılar, tuttu. Ama yalanın üzerine kurulan bina çökmeye mahkumdur. Neticede geldiğimiz nokta. Peki arkadaşlar bu Murathan Camiinin oradaki daireler ne oldu? 
Bir meclis üyesi bana cevap veriyor. Ben sözleşme yapmışım, noterden tasdikli belediyeye verilmiş. 'Madem diyor bu daireler belediyenindi, tapusunu niye almadınız?' Arkadaşlar, kat karşılığı sözleşme noterde yapılır. Bina meydana çıkar. Kat irtifakı kurulur, ondan sonra tapulama işlemi yapılır. Sizde aynısını yaptınız.  Peki bu daireler 3 milyon 4 milyonken değeri ne oldu. 300 – 400 bin TL’ye 3 tanesi bir bayana, bir tanesi de bir erkeğe icra yoluyla satıldı. Benden önce görev yapan belediye başkanları da bende Yomra Belediyesinin tarihinde icralık bir şeyi yoktur. Ama bu hülle satış. Bunun arkasını araştıracağız, merak etmeyin. Hülle satışla beraber bunları bana rüşvet, yazdıklarını bunlara sattılar. Konu bundan ibaret. Biz Yomra için güzel projeler hazırladık. Köylerimizde de eksik kalan yerleri yapacağız. Aşağıda da yapacağız. Devletimizle de, hükümetimizle de uyumlu çalışacağız. Bizim kimseyle dövüş kavgamız yok. Bizim kimseyle intikam düşüncemiz yok. Biz kucaklaşmaya, biz helalleşmeye, kardeş olmaya geliyoruz. Altını çizerek söylüyorum. Yomra’mızın kaybolan istikrarını, huzurunu geriye getirmek için geliyoruz. Şu ana kadar yaklaşık 2 bin 200 vatandaşımızı ziyaret ettim. Hiçbir vatandaşımızın serzenişi ile de karşılaşmadık” 

“İÇLERİNDE İHANETÇİLER VARDI” 

Adaylığını, AK Parti'nin açıklamasından sonra açıklaması ile ilgili gelen soruya ise Sağıroğlu, 'Şunun için bekledik. Biz orada geçen dönem bir seçim kaybettik. AK Parti’de aday adayı olan arkadaşlar vardı. Tabiri caizse bunların içinde ihanetçiler de vardı. İhanetteki kastım şu: Geçen dönem bizimle AK Partili olup, karşıdaki arkadaşa çalışan arkadaşlar. 
Ama 4 tane de bizim arkadaşımız vardı. Onlar bizimle beraber seçimde çalıştı. Bize herhangi bir ihanetleri yoktu. Görüştüğüm partili büyükler, bana gelip görüşenlere de ifade ettim. 'Bu arkadaşları aday gösterirseniz aday olmamıza gerek yok. Arkalarında durup destek oluruz.' Onlarda sağ olsun bir diğer adayın koluna girip oy isteyen, gezen arkadaşı aday gösterdiler. Bu sefer şuraya geldik. Yomra’da 2’li seçim. Vatandaş bize yoğun baskı yaptı. '2 istemeyiz. Birisine bizi oy vermeye mecbur etme. Ben de bugüne kadar talip olduğum görevlerde asla kendi irademle, kendi isteğimle talip olmadım. Milletimizin iradesi ve isteği karşılığında yola devam ettik' dedi. 

AK PARTİ YOMRA BELEDİYE BAŞKAN ADAYI ÖZDEMİR

AK Parti’nin adayı Abdulkadir Özdemir’in, bir önceki yerel seçimde Mustafa Bıyık’ı desteklediği yönündeki iddiası sorulan Sağıroğlu, “Tabiki kendisi de açıkladı. Bizim bir suçlamamız değil. Onu saklamıyorlar. Belki halen daha birbirlerinden ayrılamadılar. Halen daha yakın duruyorlar. Durabilirler, biz de yakın duruyoruz. Kendisi de bütün sohbet, görüşmelerde, hatta son partinin toplantısında Mustafa Bıyık ile beraber olduğunu ifade etti" dedi.