Yurt dışındaki Türk vatandaşlarının bulundukları ülkelerin Türkiye ile Sosyal Güvenlik Antlaşması olmasa dahi borçlanabilirler. Yurt dışında geçen hizmet süreleri emeklilik, yaşlılık, ölüm gibi durumlarda Türkiye’de geçirilmiş hizmet süresi gibi görünmesi amacıyla borçlanabilir.

Yurtdışı Borçlanma İşlemleri İçin Aranan Şartlar Nelerdir?

Borçlanma yapılabilmesi için aranan süreler; yurtdışındaki sigortalılık süresi, kişinin diğer sürelerin başında veya sonundaki işsizlik süreleri, kişilerin ev kadını olduğu süredir. Yurtdışı sürelerinin borçlandırılma şartları aşağıda maddeler halinde belirtiliyor.

  • ​​​​Borçlanma zamanı Türk vatandaşı durumunda olmak veya çıkma izni ile Türk vatandaşlığını yitirmiş olmak gerekir.
  • Kişilerin borçlanma istenen yurtdışı sürelerini belgelendirmesi gereklidir.
  • Kişilerin yazılı istekte bulunması gereklidir.
  • Ölen bir kişi için yapılan başvuruda hak sahibinin başvuru yaptığı tarihte Türk vatandaşı olması gerekir.

Hem Türk vatandaşlığı hem de yabancı ülkelerin vatandaşlığına sahip kişiler de bahsedilen şartları yerine getirdiğinde düzenlemelerden yararlanabilir.

Yurtdışı Hizmet Borçlanması İçin Öncelikli Olarak Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Borçlanma işlemlerinin yapılabilmesi için öncelikle borçlanma talep dilekçesi hazırlanmalıdır. Dilekçenin örneğine SGK merkezlerinden ulaşabilmek mümkündür. Ayrıca ilgili kurumun web sitesinden de temin etmek mümkündür.

Yurtdışı Borçlanma Talep Dilekçesi Ardından Hangi Belgeler Gereklidir?

Yurtdışı borçlanma talep dilekçesine gelen cevabın ardından kişilerden bazı belgeler istenir.

  • ​​​ Kişilerin yurtdışı çalışma durumlarını gösteren hizmet belgeleri
  • Kişilerin hizmet süresini belirten belgeler
  • Ev kadınlığı süresine ait belgeler

Belirtilen belgeler çok önemlidir. Bu nedenle eksiksiz olarak ilgili kuruma iletilmelidir.

Yurtdışı Borçlanma İşlemleri Nerelerde Yapılır?

İsviçre'de ki Türkler'in borçlanma işlemleri EGHM yani Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğünce veya Emeklilik Daire Başkanlığınca yürütülecektir. Diğer ülkelerin borçlanma işlemleri kimlik paylaşım sistemi ya da nüfusa kayıtlı oldukları ildeki SGİM yani sosyal güvenlik il müdürlüğüne müracaat etmelidir. Kişilerin sonuçlandırma işlemleri Sosyal Güvenlik Kurumu'nca yani SGK tarafından sonuçlandırılır.

Borçlanma İşlemlerinin Sonucu Belirtilen Ücret Ne Kadar Sürede Ödenir?

Borçlanma işlemlerinin geçerli olması için belirtilen borç tebliğ tarihinden sonra 3 ay süre içerisinde ödenmelidir. 3 ay içerisinde ödeme yapılmadığı takdirde kişilerin tekrar başvuruda bulunması gerekir. Belirtilen borçları yurtdışında ödemek isteyen kişiler Türk Lirası'nın karşılığı olan döviz cinsi ile ödeyecektir. 

Döviz miktarı TC Merkez Bankası'nın belirttiği miktar ile ödenecektir. Kişiler ödemeleri aynı tarihin döviz kuru ile yapacaktır. Aynı şekilde üç ay ödeme yapılmadığı takdirde borçlanma başvurusu iptal edilecektir. Kişiler üç ay da borcun belirli miktarını ödedikleri takdirde geriye kalan borç ile orantılı olarak belirlenen sürede geriye kalan borcu ödemeleri istenecektir. 

Belirlenen yeni sürenin geçerli olması için kişilerin yeni borçlanma talebi vermesi gerekecektir. Üç aylık sürenin dışında ödeme yaptıkları hâlde iade yapılmamış olan kişiler bilgilendirilir. Ardından para emanet hesaba alınacaktır. Bu paranın kişilerin borçlarına tahakkuk edileceği kendilerine bildirilecektir.