Üniversite sınavında puanlar açıklandı, 27 Temmuz’da başlayan tercih dönemi 5 Ağustos’ta sona eriyor. Üniversite adayları tercih listelerini oluşturmaya devam ederken çoğunlukla yaşadıkları illere yöneliyorlar. Çünkü son 1 yılda hem ev kiraları hem de yurt ücretlerindeki artış, öğrencileri ve velileri tedirgin ediyor. Kiralarda yaşanan kaostan dolayı öğrenciler ev kiralamaya yanaşmayıp, yurtlara yöneliyor. Ancak yurtlardaki fiyat artışı da yüzde 130’ları buldu. Ücreti azaltmak için pandemide ‘tek’leşen odalar giderek kalabalıklaşıyor.

MEVCUTTA YÜZDE 113

Yurtlarfiyatlar.com Kurucusu Tuğrul Arslan, yurt piyasasındaki gelişmeleri aktardı. Özel yurtların mevcut kayıtlı öğrencilerine yapabileceği fiyat artışının Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın yönetmeliğindeki maddeye göre (TEFE+TÜFE)/2 artı veya eksi 5 eklenerek hesaplandığını belirten Arslan, “Bu oran normal şartlarda mayısta açıklanırken bu yıl yüksek enflasyon sebebiyle özel yurtlara temmuz sonuna kadar müsaade edildi. Resmi artış oranı temmuz itibarıyla kayıtlı öğrenciler için yüzde 113 oldu. Anadolu illeri için yurt fiyatlarındaki artış 2021 yılına oranla yüzde 100-110 civarında görünüyor. Ankara ve İstanbul’da ise üniversite kampüslerinin yoğun olduğu ilçelerde artışın yüzde 130’u bulduğunu görüyoruz” diye konuştu.

ERKEN KAYIT YAPILMADI

Şu anda yurtların doluluk oranlarının yüzde 40 civarında seyrettiğini anlatan Arslan, şunları söyledi:

“Normal şartlarda bu zamanlarda doluluk oranları yüzde 60 civarında olurdu ancak özel yurtların çoğu enflasyondaki artış sebebiyle bu yıl indirimli fiyatlardan ön kayıt almayı tercih etmedi. Yurt yetkilileri geçen yıl yaşanan yüksek enflasyon nedeniyle kâr elde edemedikleri, öğrenciyle 10 aylık sözleşme yaptıkları ve bu süreçte enflasyonun ne kadar artacağını bilemedikleri için erken kayıt almayı tercih etmediklerini belirtiyorlar.”

YETERLİ GELMEDİ

Mevcut yurt fiyatları öğrencilere ve ailelere çok pahalı gelirken özel yurt işletmecilerinin bu artışın yetersiz olduğunu ifade ettiğini belirten Arslan, şöyle konuştu:

“Bunun nedeni olarak da ana kalem giderleri olan bina kirası, gıda, enerji, temizlik ve personel giderlerindeki ortalama artışın yüzde 113’ün üzerinde olduğunu belirtiyorlar. Yurt fiyatlarının özellikle büyükşehirlerde daha fazla yükseleceğini öngördüğümüz için öğrencilere ve velilere özel yurt kayıtlarını bir an önce tamamlamalarını ya da üniversiteyi okuyacakları lokasyonun belli olması halinde erkenden ev kiralamalarını öneriyoruz.”

YÜKSELEN ÜCRETİN 2 SONUCU:

1-Şehir dışına çıkmama 2-Odadaki yatak sayısında artış

Tuğrul Arslan, yurtlarfiyatlar. com olarak öğrenciler ve veliler ile yaptıkları görüşmelerin sonucunda şu iki sonucun ortaya çıktığını anlattı:

  • Ekonomik sebeplerle büyükşehirlere olan talebin azalabileceğini ve maddi imkanları kısıtlı olan ailelerin ikamet ettikleri şehirdeki ya da yakın konumdaki üniversiteleri öncelikli olarak tercih edebileceklerini söyleyebiliriz.
  • Geçtiğimiz yıl pandemi dolayısıyla tek kişilik odalar rağbet görmüştü. 3-4-5 kişilik odalar, tek kişiliğe çevrilmişti. Bu yıl normale dönüşle birlikte odalardaki yatak sayıları arttırılarak yeniden düzenleme yapılıyor.

SÖZLEŞMEDEN ÖNCE BU SORULARA DİKKAT!

Tuğrul Arslan, öğrencilerin daha sonra ekstra masraflarla karşılaşmaması için yurt seçerken şu soruların cevaplarını öğrenmeleri gerektiğinin altını çizdi:

Kahvaltı kaç çeşit veriliyor, nasıl sunuluyor?

Özel yurtlarda kahvaltı hizmeti yönetmelik gereği zorunludur. Kahvaltı hizmetinin açık büfe olarak mı, kahvaltı tabağı şeklinde mi sunulduğu, Ramazan’da sahur verilip verilmediği öğrenilmeli.

Akşam yemeği var mı, her gün veriliyor mu?

Akşam yemeği her gün verilebilir, haftada 5 gün verilebilir ya da hiç verilmeyebilir.

İçme suyu hizmeti var mı, nasıl temin edilir?

Özel yurtlarda içme suyu hizmeti ortak kullanım alanlarında verilebilir. Ancak bu hizmetin olmadığı yurtlarda öğrenci içme suyunu kendi temin etmelidir. Buna ayrı bir bütçe ayırması gerektiği gibi suyunu da yurda taşıması gerekir.

Çamaşır ve nevresim yıkama hizmeti nasıl sağlanıyor?

Öğrenci yurtları çamaşır ve ütü hizmetini ücretli ya da ücretsiz olarak sunabilir. Nevresim yıkama hizmetini periyodik olarak kendi sağlayabilir ya da bu sorumluluğu öğrenciye bırakabilir.

Servis imkanı var mı?

Özel yurtlar fakültelere ulaşım sağlayan servis hizmeti sunabilir.

Depozito bedeli var mı?

Özel yurtlar bir taksit bedelini aşmamak koşuluyla kayıt sırasında depozito ücreti alabilir. Bu ücreti talep etmeyen yurtlar da vardır.

Cayma bedeli var mı?

Özel yurt yönetmeliğine göre, kayıt yaptıran öğrenciler sözleşme süresi dolmadan önce yurttan ayrılmak istediklerinde özel yurt kalan taksitlerin yüzde 30’unu cayma bedeli olarak talep edebilir. Çoğu özel yurt cayma bedelini istediklerini sözleşmelerinde belirtir. KYK yurdu bekleyen ya da yurttan ayrılma ihtimali olan öğrencilerin kayıt sırasında bu konuya dikkat etmeleri gerekir.