61SAAT HABER SERVİSİ - SERKAN KILINÇ...  Trabzon’un Boztepe Mahallesi’ndeki önemli turizm yatırımlarından olan Cephanelik’te yerin altına gömülecek şekilde yapılması planlanan 36 odalı turistik otel kompleksinin önünde engel kalmadı. Bölge ‘Park Alanı’ndan çıkarılarak ‘Rekreasyon Alanı’na dönüştürülürken son kararı Anıtlar Kurulu verecek...  Alanın plan değişikliği, Ortahisar Belediye Meclisinde sert tartışmalara neden oldu... MHP Grup Başkanı Davut Çakıroğlu, "Vatandaş düşünüyor 5 yıl boyunca kurulda, kılıfı budur diyor bu yolu izleyin" dedi. 

Ortahisar Belediye Meclisinin 2016 yılı son toplantısı bugün Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, başkanlığında Belediye Meclisi Toplantı Salonunda yapıldı. Toplantının son gündem maddesi ise Trabzon’un önemli turistik merkezlerinden biri olan ve Boztepe Mahallesinde bulunan Cephanelik oldu.

Cephanelikte, yerin altına gömülecek şekilde yapılması planlanan 36 odalı turistik otel kompleksi mecliste yine sert tartışmaların yaşanmasına neden oldu. Geçen yıl oy çokluğu ile Belediye Meclisinde onaylanan proje,  son kararın verilmesi için gönderildiği Anıtlar Kurulundan geri geldi.
Anıtlar Kurulu, bölgenin ‘Park Alanı’ statüsünde olması nedeniyle projenin uygulanamayacağını bu nedenle ‘Rekreasyon alanı’ olarak değiştirilmesi durumunda karar verilebileceğini belirtmesi nedeniyle proje yeniden belediye meclisine geldi.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ REKREASYONA ÇEVİRDİ
Konuyla ilgili Ortahisar Belediye Meclisine bilgi veren İmar Komisyonu Üyesi Ufuk Hoş, “Trabzon’da tarihi cephanelik binasının olduğu alanla alakalı daha önce meclis kararları alındı. Kurul, meclisimizce onaylanan projenin uygun olduğuna ama plan tekniği açısından plan alt yapısının oluşturulması kararı verdi. Bu da alanın park alanından rekreasyon alanına dönüştürülmesi alakalıydı. Bu da 1/5000 nazım imar planını ilgilendirdiğinden Büyükşehir Belediyesi tarafından bu talep uygun görüldü. 1/ 5000 Nazım İmar Planı tadilatıyla alan rekreasyon alanına dönüştürüldü. Bize de 1/1000 uygulama imar planı 5 bine uygun şekilde karar alınarak kurula gönderilmesi talebi var. Bizden talep edilen 4 adet plan notlarından bir kısmını kaldırdık. 3 tane plan notunu onaylayıp, nihai kararın Anıtlar Kurulu tarafından verilmesine karar verdik” dedi.
 
KABADAYI: REKREASYON DEMEK, BÖLGENİN İMARA AÇILMASI DEMEK

İmar Komisyonu Üyesi ve MHP’li Meclis Üyesi Ayşe Kabadayı ise, süreci özetledikten şu şekilde konuştu: “Rekreasyon alanı olduğu için haliyle yer altından bahsedilin bir şey yok burada, yer üstüyle ilgili durum söz konusu. Burası yapılaşmaya açık bir alan olacak. Büyükşehir kentin betonlaştığını, yeşil alanın azaldığı konusunda sürekli Trabzon kentiyle ilgili eleştiriler geliyor. Buna istinaden de tekrar böyle bir şeyin onaylanması o bölgenin yapılaşmaya açılması anlamına geliyor. Teklif yer altından, yer üstüne çıktı. Biz bu konuda buranın yapılaşmaya açılacağını,  tasarım projesinin yine bu meclisten geçmesi gerekiyor. Yapılaşmaya açılması gündeme geldiğinden, büyükşehrin aldığı rekreasyon alanı kararını ben kendi açımdan uygun görmüyorum” dedi.


 
HOŞ: DOĞRU DEĞİL
Kabadayı’nın, “Rekreasyon alanı yapılarak bölge imara açılıyor” şeklinde ki sözlerine itiraz eden Hoş, “”Rekreasyon alanı yapılarak bölge yapılaşma açılıyor” ifadesi doğru değil. Rekreasyon alanı da yeşil alandır, parkta yeşil alandır. İkisinde de yapılaşma şartları aynıdır. Sadece park alanında yapılacak yapı niteliği ile rekreasyon alanında yapılacak yapı nitelikleri farklıdır o kadar. Bu alanın plan yapma yetkisi, yapılaşmaların yapılaşma taleplerini belirleme yetkisi Anıtlar Kuruluna aittir. Biz sadece Anıtlar Kurulunun talebi doğrultusunda öneri kararı alıyoruz. 1/ 5000 binliği uygunluğu açısından. Biz yapmak zorundayız, biz yapmazsak büyükşehir belediyesi yapacak” dedi.
 
KABADAYI: UFUK BEYİN SÖYLEDİĞİ GİBİ DEĞİL
Kabadayı ise, “Ufuk beyin söylediği gibi değil. Yeşil alan olsaydı zaten yapılamayacaktı. Rekreasyon alanı olduğu için yapılıyor. Yeşil alan olsaydı orada inşaat yapma durumu yok ama rekreasyonda var” şeklinde yanıt verdi.
 
SAĞIR: ZORLA BİZE YAPTIRIYORLAR...

Bağımsız üye Ali Sağır ise, “Ben o zamanda karşı çıkmıştım. Şimdi yer altını bırak yer üstüne çıkıyor. Nasıl oluyor bu. İlerde bir hukuki durum ile karşı karşıya kalmayalım. Burada bize zorla bize yaptırıyorlar gibi geliyor. Bunu ilk önce meclisimizde burada ki arkadaş yerin altında, üzerinde çalışmamak kaydıyla yapılacaktı. Ben o şartlarda bile bunun zor olacağını hayır demiştim. Şimdi nereden nereye geldik. Burada bir şey var ama ben anlamadım, anlayamadım” dedi.
 
HOŞ: İMARA AÇILMIŞ BİR ALAN YOK
Mecliste bölgenin plan değişikliği yapılarak rekreasyon alanına çevrilmesi sonrasında imara açıldığı eleştirilerine yine yanıt veren Hoş, “İmara açılmış bir şey yok. Rekreasyon alanı da imar planında olan yeşil alan tarifi. Bu imara açılıyor anlamı çıkmaz. Park alanında da binde 3 yapılanma hakkı var, park alanında da binde 5 alanında yapılanma var”
 
ŞAHİN: MAL SAHİBİNDEN TALEP GELMİYOR, İŞLETMEDEN GELİYOR
CHP’li üye Turgay Şahin ise konunun eskiye dayandığını ve daha önce reddedildiğini hatırlatarak, “Mecliste öneri gelmişti, projede gelmemişti. Oy birliği ile değil oy çokluğu ile geçmişti. Burada görüşmeler sonrasında “Efendim top bizden Anıtlar Kuruluna gitsin, nihai Anıtlar Kurulu verecek” denmişti. Burası hazine arazisi. Sahibi Kültür ve Turizm Bakanlığı. Ondan bir talep gelmiyor, sadece orada ki bir işletmeden talep geliyor, biz de Yeşil Alandan, Rekreasyon Alanına dönüşürse yapılaşma olup olmayacak diye tartışıyoruz. Evet tabi ki olacak. Biz bunu niye zorluyoruz. 5 yıldan beri zorluyoruz. Biz orayı 1. Derece sit alanından, yeşil alandan çıkartırsak vasfını yani cins tahsisi değişiyor. Eğer biz orayı  turizme katkı için cins tahsisi yapıp başka bir işe çevirmeye kalkıyorsak, orada isteseniz de istemeseniz de biz yaşadığımız süreci bu mecliste göreceğiz orada yapılaşma olacak. Ama iyi olur ama kötü olur...
 
MECLİSİ ZORLUYORUZ, “AMAN AMAN BUNA ÇARE OLALIM”
5 yıl önce yine geldi. O zaman çok masumeneydi. Sadece orada ki otopark sıkıntısını çözmek için orada ki arkadaşımız yer altına galeri sokmak istedi. O zaman da AK Parti ve CHP Meclis üyeleri reddetti. Daha sonra gömülü bungalov  evler gibi konsept düşünmüştü arkadaşımız. Şimdi biz zorluyoruz meclisi ki aman aman buna çare olalım. Bu olmasın, yazık günah. Tarihi eserleri koruyalım. Biz öneri alalım Kültür ve Turizm Bakanlığı inceleme yapsın. Mal sahibinin tadilat teklifi yok, işletmeci teklif verecek biz de burada tartışacağız” ifadelerini kullandı.
 
HOŞ: YETKİ KURULDA
Bunun üzerine Hoş, “Başkanım burada düzeltme yapmam gerek. Birincisi burası hala yeşil alan. Burası sit alanından çıkartılmıyor. Yetki tamamen kurula ait. Biz bir karar vermiyoruz. Sadece Büyükşehir Belediyesinin alanda yaptığı tadilatın 1/1000’ini alanı kısıtlayarak yetkiyi kurula devrederek onaylıyoruz. Öneri kararı alıyoruz. Yine yetki kurulda. Kurul diyebilir ki yetki kurulda” dedi.
 
ÇAKIROĞLU: KURUL TAMAMEN SİYASALLAŞMIŞ

MHP Grup Başkanı Davut Çakıroğlu ise, “Bu bize ilk geldiği zaman ben, “Köstebek proje” ifadesini kullanmıştım. Yeşil Alanın üzerinde şuan da bir imalat yapmak söz konusu değil. Buna müsaade etmiyor yasa. Bunun müsait hale getirilmesi için Büyükşehir Belediyesinde böyle karar alınmış. Bana göre bu kurulda tamamen siyasallaşmıştır. Kendi iradesiyle de böyle karar aldığına inanmıyorum. Devletin malı ortada, her hangi bir talebi yok. Vatandaşın bir tanesi devletin kumaşından elbise kesiyor. Bunu da bölüm bölüm 5 yıllık süreçte yapılaşmaya açacak şekilde uygun hale getiriyor. Yasalaşması için Büyükşehir Belediyesi onayladıktan sonra Ortahisar Belediyesine kalan bir kısmın onaylanmasıdır. Buna red verme hakkımız var.
 
KURULDA KILIFI BUDUR DİYOR...
Kurul çok da bunun üzerine de çalışma, beyin fırtınası akıl grubuyla oluşturduğu proje varsa ona bakalım. Vatandaş düşünüyor 5 yıl boyunca kurulda, kılıfı budur diyor bu yolu izleyin. Toprağın altında, yeşil alana zarar verilmeyecek köstebek evler yapılacak. Bunun nefes alması lazım, onun içinde yeşil alanı rekreasyon alanına dönüştürelim. Yarın öbürgün uygun imar hazırlayalım. Yürüsün gitsin... Bunun şehre bir katkısı yoktur. Belki bir hemşerimize katkısı vardır. Belki oraya gidip sosyal tesislerden faydalanacak bir kaç insanımıza faydası vardır. Şehirde en çok betonlaşmaya yapılaşmaya karşı dururken elimizde kalmış yeşil alanın üzerine imarlarla donatıların koyulması çok da yeşili seven davranış olmasa gerek” dedi.
 
OY ÇOKLUĞU İLE KABUL EDİLDİ..
Tartışmaların ardından madde mecliste oylanırken CHP ve MHP’li üyelerin karşı oylarına karşın oy çokluğu ile kabul edildi...

KAYNAK: 61SAAT.COM