Giriş: 25 Ekim 2012 16:00 322 Okunma    Güncelleme: 25 Ekim 2012 15:54   

Bakliyatlarda kanserojen madde bulunduğu haberleri üzerine inceleme başlatan bakanlık, daha önce yapılan denetimlerde kanserojen maddeye rastlanılmadığını belirtti.

Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı, Ankara'da bazı market ve pazarlarda satılan bakliyatlarda kanserojen madde olduğu haberleri üzerine inceleme başlatıldığını, yapılacak olan incelemenin ardından sonuçların en kısa sürede kamuoyuna duyurulacağını bildirdi.

Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, bugün bazı basın yayın organlarında yer alan “Bakliyatlarda kanser yapan kimyasal çıktı” başlıklı haberin yer aldığı hatırlatarak, haberle ilgili açıklamalarda bulundu. Haberde pazar ve marketlerde satılan bakliyatların raf ömrünü uzatmak için kanser yapıcı biyosit adı verilen bir madde kullanıldığı iddiasının bulunduğu hatırlatılan açıklamada, Bakanlığın bugüne kadar yaptığı denetimler kapsamında bakliyatlarda herhangi bir kanserojen yapan kimyasal maddeye rastlanılmadığı bildirildi. Haberler üzerine Bakanlığın iddiaları araştırmak üzere inceleme başlattığı belirtilen açıklamada şu bilgiler yer aldı:
“Bilindiği üzere Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında gıdaların üretiminden satış aşaması da dahil gıda denetimlerini titizlikle yapmaktadır. Bakanlığın yaptığı denetimler kapsamında şuana kadar bakliyatta kanserojen yapan herhangi bir kimyasal maddeye rastlanmamıştır. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı basın yayın organlarında çıkan ve tüketiciyi doğrudan ilgilendiren bu tür haberleri hassasiyetle ve dikkatle takip etmektedir. Bakanlık söz konusu haberlerde geçen ve Ankara'daki bazı market ve pazarlarda satılan bakliyat ürünlerinde biyosit kalıntısına rastlandığı yönündeki iddiaların araştırılması için inceleme başlatmıştır. Bakanlığımızca yapılacak denetim sonuçları en kısa zamanda kamuoyuyla paylaşılacaktır.”